Go Back

Lussebullar

Ingredienser

Fördeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 700 g vetemjöl

Saffransdeg

  • 250 g Kesella
  • 650 g vetemjöl
  • 175 g socker
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 2 g saffran
  • 1 st ägg
  • 250 g smör osaltat ch rumstempererat
  • russin till dekoration blötlagda
  • 1 ägg + lite mjölk uppvispat

Instruktioner

  • Vispa ut jästen i mjölken och tillsätt sockret. Tillsätt mjölet lite i tagen och blanda samman till en jämn smet. Täck med bakhandduk och låt stå i 30-45 minuter. Tillsätt därefter socker, kesella, salt, saffran, kardemumma och ägg. Blanda ner det ordentligt i degen. Tillsätt mjölet och blanda samman till en deg. Tillsätt smöret lite i taget och blanda till en smidig deg. Smörj en stor bunke med rapsolja eller liknande och häll över degen i den. Täck men plastfolie och låt jäsa i cirka 45 minuter. Lägg russinen i blöt, minst 30 minuter.
  • Häll av russinen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i små bitar, varje bit ska väga cirka 60 g. Runddriv och låt ligga och vila i 10 minuter på bänken. Rulla sedan ut till längder och rulla ändarna in mot mitten från motsatt håll. Tryck ner ett eller två russin i mitten på varje rulle. Lägg dem med ordentligt med mellanrum mellan varje på en plåt med bakplåtspapper. Vipsa upp ett ägg med lite mjölk och pensla bullarna ordentligt. Låt jäsa i cirka 45 minuter. Grädda lussebullarna i 250 grader i cirka 10 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Ta ut och pensla direkt med ytterligare ett lager av äggvispet. Låt svalna på galler.
Författare: Danielle