Go Back
Krämig vaniljpaj med oreos och chocolate chip cookie dough
Skriv ut

Cookie Dough Cream Pie

Total tid 1 timme
Portioner 12
Författare Danielle

Ingredienser

Pajskal

  • 175 g Oreos utan fyllning ca 2 pkt
  • 50 g smör

Cookie Dough

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 100 g smör osaltat
  • 1,75 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 msk mjölk
  • 1 dl chocolate chips eller grovt hackad choklad

Vaniljkräm

  • 1,75 dl socker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 4,75 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Skapa bort fyllningen från kexen och lägg dem i en mixer, mixa till fina smulor. Smält smöret och mixa ner det också. Ta fram en pajform, gärna en i silicon eller liknande så att det ät lätt att plocka ur pajen sedan. Man kan också göra i en springform men kanterna kan bli lite bräckliga då. Tryck ut den smuliga massan i pajformen och tryck upp den också på kanterna. Tänk på att det ska vara både fyllning och grädde så gör kanterna ganska höga. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  • Blanda ihop vetemjöl, salt och bakpulver i en skål, ställ och sidan. Mixa ihop smör, socker och vaniljsocker till en krämig massa. Tillsätt mjölblandningen och mjölken lite i taget och knåda ihop till en deg. Vänd ner chokladen och knåda in den lätt. Klicka ut små bitar av kakdegen i formen så att det täcker hela botten och ställ i kylen.
  • Blanda ihop sockret och vetemjölet till vaniljkrämen i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken och vispa tills det är jämnt och slätt. Låt krämen koka upp under konstant vispning tills den tjocknat. Det tar några minuter. Vispa de tre äggulorna med resten av mjölken i en annan bunke. Temperera äggvispet med lite av den tjocknade krämen. Om man värmer upp äggen för snabbt så bakas äggulan och då blir det inte gott så ta det lite i taget. När du fått ner ungefär halva krämen i äggvispet så kan du hälla det tempererade äggvispet försiktigt tillbaka i kastrullen. Rör om hela tiden. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare. Den ska kännas lite som en pudding. Ta av från värmen och vispa ner smör och vaniljpulver. Låt svalna lite på köksbänken. Vispa upp den igen med jämna mellanrum så den inte sätter sig. Ta fram formen ur kylskåpet och fördela vaniljkrämen över kakdegen. Se till att vaniljkrämen inte är alldeles för varm för då smälter kakdegen. Ställ tillbaka i kylskåpet och låt stå i minst 4 timmar. Det går med fördel att förbereda kvällen innan.
  • Plocka fram pajen vid servering. Vispa upp grädden så den är fluffig och fast. Vispa eventuellt med lite vaniljpulver om du vill. Bred ut grädden över vaniljkrämen och dekorera med de Oreos som blev kvar. Du kan också lägga på bär eller hyvlad choklad. Servera direkt.

Anteckning

Eftersom det är vispad grädde på så håller den här pajen sig inte så bra. Du kan eventuellt toppa kvarvarande bitar med ny grädde dagen efter men den håller sig inte flera dagar i kylen när grädden väl är på. Innan dess däremot så håller den sig någon dag ifall du vill vara förberedd.
Adapted from Love & Olive Oil