Skriv ut

Äppelpaj med cheddarost

Förberedelser 1 timme 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 2 timmar 30 minuter
Portioner 10
Författare Danielle

Ingredienser

Pajdeg

  • 313 g vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 227 g smör osaltat
  • 2 dl cheddarost grovt riven
  • 1 dl kallt vatten

Äppelfyllning

  • 8 st medelstora äpplen
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 dl socker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 2 msk smör att klicka över fyllningen
  • 1 st ägg till pensling
  • 1 msk vatten till pensling

Instruktioner

  • Blanda samman vetemjöl, socker, salt och smör i en mixer och mixa så at smöret blandar sig med mjölet. Tillsätt vatten och cheddarost och mixa snabbt till en smulig deg. Den ska inte gå ihop! Stjälp ut degen på bakbordet och tryck ihop den så att den går ihop till en deg. Knåda inte för mycket, det är då glutentrådar bildas i degen och den blir elastisk. Det vill vi inte ha i pajdeg så undvik att hantera den för mycket. Dela pajdegen i två bitar, den ena större än den andra. Plasta in den och lägg dem i kylskåpet att kallna helt. Pajdeg ska alltid vara så kall som möjligt när man hanterar den och bakar av den.
  • Om du vill kan du skala äpplena men jag gillar skalet så jag behåller alltid det. Kärna ur dem och skiva dem tunt. Tillsätt citronsaft, socker, majsstärkelse, kanel och kardemumma. Blanda runt ordentligt.
  • Ta fram pajdegen ur kylen och en pajform. Jag använder en i teflon så att man an lyfta ur pajen ifall man vill. Kavla ut den större degbiten på ett mjölat bakbord tills den är cirka 5cm större än bottnen på pajformen. Klä pajformen med degen och låt kanterna hänga kvar utanför. Häll i äppelfyllningen och klicka över smörklickar. Kavla ut den andra degbiten på mjölat bakbord och täck pajen med den. Jag skar ut ett mönster med hjälp av en skalkniv men det räcker att göra små snitt och man inte känner sig så konstnärlig. Det är viktigt att göra någon form av snitt i pajen så att ånga inifrån kan smita ut. Skär av kanterna och tryck till dem lätt med baksidan av en gaffel så håller de formen bättre. Vispa ihop ägg och vatten och pensla pajskalet ordentligt. Grädda pajen i 200 grader i cirka en timme eller tills pajen fått fin färg.

Anteckning

Adapted from O&O Eats