biscotti med fänkål och torkade fikon
Skriv ut

Biscotti med fänkål och fikon

Författare Danielle

Ingredienser

  • 135 g socker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 245 g vetemjöl
  • 80 g torkade fikon fint hackade
  • 2 tsk fänkål mortlad
  • 60 g hasselnötter rostade och grovt hackade

Instruktioner

  • Rosta hasselnötterna lätt i en torr stekpanna. Lägg dem i en ren kökshandduk och gnugga av så mycket av skalet som möjligt. Hacka dem grovt. Hacka också de torkade fikonen i små bitar.
  • Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Tillsätt mortlad fänkål och vispa samman. Sila ner vaniljsocker, bakpulver, salt och vetemjöl. Blanda till en deg. Blanda ner fikon och hackade hasselnötter. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Dela degen i två och forma till två längder. Lägg längderna på plåten och tryck till dem lite lätt så de blir lite platta. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut ut ugnen och låt stå i 10 minuter. Skär i sneda skivor, cirka 1-2 cm tjocka. Lägg skivorna på ena sidan på plåten och stoppa in dem i ugnen igen. Sänk temperaturen till 165 grader och grädda i ytterligare 10 minuter. Om skivorna är lite tjockare så kan de behöva en stund även på den andra sidan. De ska vara torra och knapriga. Låt svalna helt och lägg sedan i en fin burk och förvara dem på köksbänken.