whoopie pies med rabarber och kardemumma
Skriv ut

Whoppie Pies med kardemumma och rabarber

Portioner 15 st
Författare Danielle

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,25 dl socker
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemummakärnor mortlade
  • 1 tsk vaniljsocker

Rabarbermarmelad

  • 1 del raberber
  • 1 del syltsocker
  • ev. vatten
  • Äkta vaniljpulver

Rabarbermousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 1 dl rabarbermarmelad

Instruktioner

  • Vispa smör och socker ljust och krämigt. Tillsätt ägget och mjölken, vispa till en jämn smet. Sikta övriga ingredienser och rör ihop så att det precis blandar sig till en deg. Spritsa eller klicka ut degen på plåtar täckte med bakplåtspapper. Kakorna blir lite snyggare och jämnare om de spritsas men det är inget måste. Grädda kakorna i 175 grader i 8-10 minuter. Smeten räcker till cirka 30 st kakor, alltså 15 st dubbla. Låt svalna helt på galler.
  • Skölj och dela rabarberna i småbitar. Väg dem och tillsätt lika mycket syltsocker i en kastrull. Koka upp och tillsätt eventuellt lite vatten för att inte marmeladen ska bli alltför fast. Tillsätt vaniljpulver efter smak och låt koka med. Koka marmeladen i cirka 20 minuter eller tills raberberbitarna är mjuka och mosiga. Försök att få så få bitar som möjligt eftersom det blir svårare att spritsa snyggt då. En så jämn marmelad som möjligt är alltså att föredra. Marmelad som blir över efter att du gjort moussen kan du hälla upp i en väl ursköljd burk och spara i kylskåpet till scones eller annat gott.
  • Vispa grädden. När det nästan är klart, tillsätt en ägggula och vispa till en fast kräm. Rör försiktigt ner rabarbermarmeladen tills allt blandat sig ordentligt. Fyll en spritspåse med moussen och spritsa på undersidan av en helt avsvalnad kaka. Tryck försiktigt ihop med en annan kaka så att de blir dubbla.