enkelt surdegsbröd
Skriv ut

Enkelt surdegsbröd

Portioner 2 limpor
Författare Danielle

Ingredienser

Dag 1, på kvällen

  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 200 g vetemjöl special
  • 100 g rågmjöl
  • 350 g ljummet vatten

Dag 2, på morgonen

  • Surdegen från igår
  • 400 g vatten
  • 700 g vetemjöl special
  • 20 g salt

Instruktioner

  • Blanda samman allt i en skål, täck med plastfolie och låt stå på köksbänken till nästa dag.
  • Blanda allt utom 100 g vatten och salt, kör i en degblandare i cirka 8 minuter. Efter några minuter häller du i vattnet lite i taget och fortsätter blanda degen. Tillsätt saltet och kör i ytterligare två minuter. Degen ska vara ganska lös.
  • Smörj en bunke med olja och häll över degen i den. Täck med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek, det kan ta cirka 3 timmar. När degen jäser ska du med 30-45 minuters mellanrum vika degen 3 gånger. Ta tag i kanterna på degen och vik dem in mot mitten. Gör detta från alla håll. Efter den tredje gången låter du degen jäsa cirka en timme, eller tills deg blivit dubbelt så stor. Sätt ugnen på 275 grader i god tid så att den hinner bli varm. Ställ in en oöm plåt i botten och en plåt i mitten av ugnen.
  • Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i två bitar och forma försiktigt två limpor av degen. Lägg dem på en mjölad skärbräda och använd den eller en bakspade för att föra över limporna till plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten och sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter vädrar du ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk temperaturen ytterligare till 200 grader. Låt brödet stå i 15-20 minuter till. Vädra några gånger till den sista tiden för att brödet ska få en fin skorpa. Låt brödet svalna på galler.

Anteckning

Adapted from Pain de Martin