Go Back

Havrebröd i långpanna

Saftigt och goda frallor med havregryn, rågsikt och linfrön som du enkelt bakar i långpanna. Ingen runddrivning av frallor behövs!
Portioner 20 frallor
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jästid 1 timme 30 minuter
Total tid 2 timmar 20 minuter

Ingredienser

  • 8 dl vatten fingervarmt
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl brödsirap
  • 0,5 dl olivolja
  • 6 dl fiberhavregryn
  • 0,5 dl linfrön hela
  • 1 msk salt
  • 6 dl rågsikt
  • 6-7 dl vetemjöl special

Instruktioner

  • Smula ner jästen i bunke och slå över det fingervarma vattnet, sirapen och oljan, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt havregryn, linfrön, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg, i maskin ca 5 minuter. Tillsätt det sista mjölet lite i tagen under knådningen. Degen är klibbig men den ska inte vara lös. Låt degen jäsa under bakduk i en timme eller till dubbel storlek.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord, och tryck ut den till en rektangel. Det är viktigt att det är ordentligt med mjöl under så degen inte fastnar. Klä en stor långpanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper och smörj kanterna med olivolja. Lägg degen i långpannan och tryck eller kavla ut den ut den mot kanterna. Smörj en vanlig bordskniv i olivolja och skär degen i lagom stor bitar, ca 20 stycken brukar vara lagom. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • Grädda brödet i 225 grader i ca 20 minuter. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under bakduk. Bryt isär bitarna och klyv dem vid servering.
Författare: Danielle