cupcake kanel
Skriv ut

Kanel Vanilj Cupcakes

Portioner 12 st
Författare Danielle

Ingredienser

Kanelcupcakes

  • 100 g smör osaltat
  • 1,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel malen
  • 0,25 tsk salt
  • 1,25 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

  • 3 st äggvitor
  • 1,75 dl socker
  • 200 g smör rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljpulver eller cirka 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Kanelcupcakes

  • Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt mjölken. Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver, kanel och vaniljsocker. Använd en slickepott och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till cirka hälften. Smeten räcker till cirka 12 st normalstora cupcakes. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta upp dem ut plåten direkt, annars kan pappersformarna missfärgas. Låt svalna helt på galler.

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

  • Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
  • Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt vaniljsockret och vispa till en jämn smet. Fyll en spritspåse och spritsa ut frostingen på dina cupcakes. Dekorera.