jordgubbspaj
Skriv ut

Jordgubbspajer i miniformat

Portioner 12 st
Författare Danielle

Ingredienser

Vaniljkräm

  • 3 st äggulor
  • 0,7 dl socker
  • 0,5 dl maizena
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 dl mjölk

Kompott

  • 200-300 g jordgubbar
  • 100-300 g syltsocker

Mördeg

  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 300 g smör

Instruktioner

Vaniljkräm

  • Vispa äggulor, socker och maizena ljust och luftigt. Värm mjölken och vaniljpulvret. Om du vill använda vaniljsocker dubblerar du mängden. När mjölken kokat upp, häll den försiktigt i en jämn stråle i äggsmeten och rör om hela tiden. När allt är blandat och vispat till en jämn smet, häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning. Värm vaniljkrämen tills den tjocknat ordentligt. Vispa hela tiden så att du inte får klumpar. Häll krämen direkt i en  kall skål och ställ att svalna i kylen.

Kompott

  • Koka upp jordgubbar och syltsocker. Mängden socker beror på hur fast du vill ha sylten i konsistensen samt hur söt du vill ha den. Ta hälften så mycket socker som jordgubbar om du vill ha en lättsockrad sylt men ta aldrig mer syltsocker än bär. Tänk på att vi talar om vikt här! 1dl jordgubbar och 1dl syltsocker väger väldigt olika. Ställ därför kastrullen direkt på en digital våg och väg upp önskad mängd. Det går jättebra att göra mer, det är bara att lägga i en väl rengjord burk och använda som sylt sedan.

Mördeg

  • Blanda samman alla ingredienserna till en deg. Ställ pappersformer i en muffinsplåt. Dela degen i två delar, denna ena ska vara större än den andra. Den större delen av degen använder vi för att trycka ut i formarna. Jag brukar dela upp degen i tolv bitar och sedan platta ut varje bit och tryck ut den i pappersformen. Lägg en klick vaniljkräm i formarna, 1-2 msk är ganska lagom. Fyll upp resten av formen med jordgubbskompott. Ta den degbiten du sparade och dela upp den i 12 st bitar. Platta ut degbitarna till lock och lägg dem över kompotten. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.