cheesecake
Skriv ut

Perfekt cheesecake

Portioner 10 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Botten

  • 120 g digestivekex
  • 3 msk socker
  • 80 g smör

Cheesecakesmet

  • 600 g cream cheese
  • 2,25 dl socker
  • 3 st ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 120 g blåbär eller andra bär kan uteslutas

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 150 grader. Plocka fram en botten med löstagbar kant till cheesecaken och en långpanna eller form som är större är cheesecakeformen och har ungefär lika hög kant. Långpannan ska användas som vattenbad så det är viktigt att cheesecakeformen passar inuti. Rita av botten av cheesecakeformen på ett bakplåtspapper och klipp ut. Sätt ihop formen igen.
  • Smält smöret. Pensla hela formen med smör och tryck dit din pappersbotten. Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa till fina smulor. Tillsätt socker och det resterande smälta smöret och pulsmixa till en fuktig, smulig deg. Lägg smulorna i cheesecakeformen och använd en sked eller slickepott för att fördela dem över botten, platta till och trycka ut ordentligt mot kanterna. Ställ åt sidan.
  • Ställ tillbaka skålen till matberedaren. Du behöver inte bry dig om att diska dem emellan. Mixa cream cheese och socker till en jämnt kräm. Tillsätt ett ägg i taget och mixa noga mellan varje. Skrapa ner kanterna på formen om det behövs så att det är en jämn och fin smet när du mixat ner alla ägg. Tillsätt vispgrädde och vaniljpulver och mixa ihop så att allt blandat sig ordentligt. Häll cheesecakesmeten över digestivebottnen och tillsätt eventuella smaksättningar.
  • Lägg två stora ark aluminiumfolie på bänken och klä in formen ordentligt så att inget vatten kan tränga sig in till formen och krypa upp i bottenskarven. Ta fler ark aluminiumfolie om det behövs. Ställ cheesecakeformen i långpannan och ställ in den i ugnen. Häll på kokande vatten i långpannan så att det når upp till ungefär 2/3 av cheesecakeformen. Grädda i cirka 75 minuter. Cheesecaken är klar när den är lite glansig på ytan och när du skakar på den så dallrar den i mitten men 2-3 cm av kanten är stilla. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar på eftervärmen i cirka en timme. Låt sedan svalna helt på bänken och ställ sedan in den i kylskåpet för att bli helt kall. Låt den stå i kylskåpet i minst tre timmar innan servering, helst över natten. Dra en kniv runt kanten på formen innan du lossar den så att den släpper lättare.

Anteckning

Adapted from Rock Recipes