Tårta med hallon
Skriv ut

Tårta med hallon

Portioner 16 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 st ägg
  • 2,25 dl socker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 1 msk kokande vatten

Hallonmousse

  • 1 st gelatinblad
  • 2 dl hallon tinade eller färska
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Citruskräm

  • 4 st äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl saft från valfria citrusfrukter
  • 3 dl vispgrädde

Hallongrädde

  • 4 msk hallon tinade
  • 4 msk florsocker
  • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda försiktigt ner dem i äggsmeten. Smörj och bröa en form med avtagbar botten, ca 24cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 175grader i cirka 30-40 minuter. Håll noga koll på färgen, den är klar när en stick kommer ut ren.

Hallonmousse

  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Mixa hallonen och florsokret till en slät kräm. Sätt en rostfri bunke över vattenbad och häll i halva hallonmixen. Rör om, när den är varm, rör ner gelatinbladet. Häll i resten av hallonmixen, ta av vattenbadet och låt svalna. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd försiktigt ner den i den avsvalnade hallonmixen. Ställ kallt för att stelna.

Citruskräm

  • Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Blanda ut majsstärkelsen i saften. Koka upp vispgrädden i en kastrull, rör ihop den med saften. Häll ner äggblandningen i kastrullen och värm under vispning till den tjocknar. Ta av från plattan och vispa ordentligt tills det är en jämn kräm. Det kan vara bra att använda elvispen. Ställ åt sidan för att kallna.

Hallongrädde

  • Mixa hallonen med florsockret till en puré. Vispa grädden och vänd försiktigt ner hallonpurén till det blandat sig ordentligt och grädden blivit rosa.
  • Dela tårtbotten i tre lager. Bred citruskrämen på den undre botten och lägg på ett nytt lager med tårtbotten. Bred hallonmoussen på det andra lagret och lägg på den sista tårtbotten. Täcktårtan med Hallongrädden och dekorera. Jag valde att dekorera med smält choklad, chokladblad och masipanrosor.