Tårta med dumle och päron
Skriv ut

Fjärilstårta

Portioner 16 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Päronmousse

  • 3 dl inlagda päron hackade
  • 1,5 dl syltsocker
  • 3 dl grädde
  • 1 äggula

Dumlefluff

  • 180 g dumlekola
  • 3 dl grädde
  • 50 g hackad choklad

Vit chokladsmörkräm

  • 250 g smör osaltat
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 100 g vit choklad

Dekorera

  • 300-400 g marsipan
  • Blommor
  • Fjärilar

Instruktioner

Päronmousse

  • Koka päronen och syltsockret enligt anvisningarna på paketet till det blir en marmelad. Låt svalna helt. Detta kan du förbereda flera dagar innan. Vispa grädden, i slutet tillsätter du en äggula och vispar med den det sista. Vänd sedan ner päronmarmeladen. Tillsätt så mycket som du tycker smakar bra.

Dumlefluff

  • Klipp dumle i tre delar. Värm grädde och dumlekola över vattenbad tills dumlen smält. Låt svalna och ställ sedan kallt. Låt den stå minst 12 timmar i kylskåp. Vispa sedan upp tills det blir hårt och fluffigt. Hacka chokladen och vänd ner den i fluffet.

Vit chokladsmörkräm

  • Smält den vita chokladen, ställ åt sidan. Vispa det rumstempererade smöret mjukt och fluffigt. Sikta ner florsockret och vispa tills det är vitt och luftigt. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Det sista vispar du ner äggulorna och den vita chokladen.

Att lägga ihop tårtan

  • Använd receptet till Världens Bästa Tårtbotten. Dela den i tre delar. På kanten kan du spritsa en sträng med smörkräm för att hålla moussen på plats. Lägg sedan päronmoussen innanför och släta till. Lägg en bottendel över. Spritsa en sträng med smörkräm i kanten på denna bottendelen också. Fyll sedan med dumlefluff och lägg över den sista bottendelen. Ställ gärna tårtan en stund i kylen för att mousserna ska sätta sig lite. Spackla tårtan med resterande smörkräm. Ställ tårtan en stund i kylen för att smörkrämen ska stelna. Kavla ut marsipanen och täck tårtan. Dekorera med blommor och fjärilar.