Skriv ut

Pizza

Portioner 6 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

  • 1 kg Vetemjöl Special
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 1 msk socker
  • 4 msk olivolja extra virgin
  • 6,5 dl ljummet vatten

Tomatsås

  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • salt och peppar
  • 1 msk basilika hackad

Instruktioner

  • Lös upp jästen i det ljumna vattnet i en degblandare. Tillsätt socker, salt och olivolja. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen är mjuk och elastisk. Det kan ta flera minuter i degblandaren. Stjälp ut degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i sex bitar. Forma varje bit till runda bollar. Jag runddriver mina men det behöver man inte. Om du vill frysa några av bitarna så följer du instruktionerna ovan. Lätt en lätt fuktig kökshandduk över degbitarna och låt dem jäsa i cirka två timmar.
  • Nu har vi god tid att koka en egen tomatsås. Lägg alla ingredienser till såsen utom basilika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen så att såsen inte bubblar så häftigt. Det är bra att ha ett lock på för annars skvätter tomatsåsen överallt. Låt koka cirka 45 minuter. Titta till såsen då och då och rör om i den så att den inte bränner vid. när såsen är tjock och inte så vattning är det dags att lägga i basilikan och ta såsen från plattan och låta den svalna lite.
  • Ta upp degen och lägg den på en lätt mjölad yta. Platta till den och tryck ut den så att det blir en liten tjockare kant runtomkring pizzan. Lyft upp degen i kanterna och följ kanten runt och låt degen hänga ut sig själv. När pizzan är tillräckligt tunn lägger du den på ett bakplåtspapper och plattar till den och drar lite i kanterna så att den blir rund. Sedan breder du på tomatsås och toppar med fyllning och ost. Grädda i 250 grader i 7-10 minuter eller till pizzan fått fin färg.

Anteckning

Adapted from Gennaro