Go Back
Skriv ut

Blåbärsbullar med cream cheese

Författare Danielle

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 14dl vetemjöl
  • 150 g smör rumsvarmt

Fyllning

  • 300 g blåbär frysta eller färska
  • 150 g syltsocker för en mer sockrat kompott öka mängden syltsocker upp till 300g
  • 1 msk maizena
  • 200 g cream cheese

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en degskål och tillsätt socker. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen och sockret, rör om så att det löser sig. Häll i hälften av mjölet och arbeta samman till en deg. Tillsätt salt och smör, arbeta sedan ner resterande mjöl till en smidig deg. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Fyllning

  • Koka upp blåbär och syltsocker. Låt koka på låg värme tills blåbären är lite lätt mosiga. Vispa ner maizena och koka någon minut tills kompotten tjocknat lite. Den kommer tjockna mer när den svalnar. Låt kompotten svalna tills den är rumsvarm. För att skynda på avsvalningen kan man hälla över kompotten i en värmetålig skål och ställa den i lite kallt vatten.

Utbakning

  • Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, kavla ut till en rektangelsom är cirka 1/2cm tjock och skär degen i cirka 4cm breda remsor. Bred på blåbärskompott och lägg en klick cream cheese i ena änden av remsan. Rulla sedan remsan så att cream cheesen hamnar i mitten. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och lägg sedan de rullade bullarna i formen. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda i 225grader i cirka 15 minuter. Bullarna ska ha fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.