Skriv ut

Chocolate Caramel Cupcakes

Portioner 12 st
Författare Danielle

Ingredienser

Cupcakes

  • 50 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 12 st mjuka kolor
  • 50 g hackad mörk choklad

Swiss Meringue Caramel Buttercream

  • 4 st stora äggvitor eller 120g
  • 2,25 dl socker
  • 250 g smör
  • 1 dl kondenserad mjölk kokad och avsvalnad

Instruktioner

Cupcakes

  • Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tillsammans med den hackade chokladen tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till cirka hälften. Tryck därefter ner in kola i varje form. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.

Swiss Meringue Caramel Buttercream

  • Om du inte köpt färdigkokad kondenserad mjölk (som jag gjorde) måste du koka den först så att den blir kola. Ta bort pappersetiketten från burken. Ställ burken i en stor kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten och gärna några centimeter under vattenytan. Sedan ska burken koka i ungefär 3 timmar. Burken får aldrig under dessa tre timmar komma över vattennivån. Man måste alltså titta till burken med jämna mellanrum.
  • Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt fortsätter du att vispa marängsmörkrämen tills den är jämn och glansig. Tillsätt sedan den kokade kondenserade mjölken lite i taget tills du fått en smak du gillar. En deciliter brukar vara lagom. Det som blir över i burken med kola kan du antingen använda till annat eller frysa in till en annan gång.
  • Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på avsvalnade cupcakes. Sikta över lite kakao eller dekorera med strössel, sugerpasteblommor osv. Servera den rumsvarma.