Go Back
Skriv ut

Äppelgömmor

Portioner 6 st
Författare Danielle

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Äppelfyllning

  • 3 st äpplen
  • 0,5 dl socker beroende på äpplenas syrlighet
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap valfritt
  • 0,5 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk maizena

Instruktioner

  • Mixa ihop alla ingredienser till mördegen i en mixer. Mixa så att degen precis går ihop. Den blir bäst när den inte är överknådad. Dela degen i 12st delar. Ställ sex stycken pappersformar i en muffinsplåt och klä dem med hälften av degbitarna, låt de andra vara så länge. Ställ hela plåten i kylen.
  • Skär bort kärnhuset på äpplena och skär dem i bitar. Stek äpplena med smör, socker och kryddor. Vänta med att tillsätta maizenan. Låt äpplena steka en stund tills sockret och smöret blivit lite kola-aktigt. Tillsätt maizenan och blanda runt ordentligt.
  • Ta fram plåten från kylen och fördela äppelfyllningen i de degklädda formarna. Platta till de resterande sex degbitarna tills de täcker fyllningen och blir som lock till pajen. Tryck till lätt i kanterna. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna på galler. Serveras varma, ljumma eller kalla med vaniljsås eller som de är.