Go Back
Skriv ut

Jordnötspaj

Portioner 8 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Botten

  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 8 st dadlar urkärnade

Jordnötsfyllning

  • 230 g jordnötssmör
  • 3 st bananer mogna
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 50 g kokosolja
  • 2-3 msk agavesirap kan uteslutas

Instruktioner

Botten

  • Lägg cashewnötterna och kokosflingorna i en matberedare och mixa dem tills de är fint hackade. Det får inte vara för stora och grova bitar. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnen och mixa till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund form, ca 20cm i diameter. Använd antingen en form med löstagbarkant eller en engångsform. Jag föredrar att använda engångsformar här eftersom de är mycket enklare att frysa och jag skulle inte heller sakna dem ifall kakan ligger kvar i frysen.

Jordnötsfyllningen

  • Använd matberedaren igen. Jag diskade inte ens skålen emellan utan skrapade bara ur den ordentligt. Lägg bananer och jordnötssmör i matberedare och mixa till en jämn kräm. Tillsätt övriga ingredienser och mixa mycket noga så att det blir en helt jämn smet. Det får inte vara några större bananbitar kvar. Häll över smeten i formen och bred ut den ordentligt i kanterna. Jämna till ytan och ställ formen på en plan och stadig plats i frysen. Frys pajen i minst två timmar eller tills den är fast i konsistensen. Nu kan du täcka formen med plast och fortsätta att ha den i frysen eller ta upp och servera. Den klarar sig fint i kylskåpet i någon timme efter att den har varit fryst. Men den tinar fort och går relativt lätt att skära även fryst ifall du bara vill plocka upp en portion eller två. Pajen räcker till 8-10 personer.

Anteckning