Skriv ut

Vårtårta

Portioner 20 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Bananbottnar, 2st

  • 100 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 4 st bananer
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Browniebotten

  • 200 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Rabarbermousse

  • 4 dl fint hackad rabarber
  • 2 dl socker
  • 3 dl grädde

Hallonmousse

  • 300 g hallon
  • 150 g syltsocker
  • 3 dl grädde

Instruktioner

Swiss Meringue Buttercream

Bananbottnar

  • Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Mosa bananerna och blanda ner dem i äggvispet. Tillsätt det smälta smöret. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Sila gärna mjölet för att få bort klumpar. Smörj två formar med löstagbar kant. Klipp till runda bottnar av bakplåtspapper och lägg i botten. Bröa formen med lite vetemjöl. Fördela smeten mellan formarna och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Kakan ska ha fått lite färg och en sticka ska komma ut ren.

Browniebotten

  • Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.Låt svalna under en handduk.

Rabarbermousse

  • Koka upp rabarber och socker. Koka på svag värme och mosa sönder rabarbern så gott det går med en slev. När rabarbern är mosig och tjocknat till en syltaktig konsistens. Ta av från plattan och låt svalna helt. Kan med fördel förberedas innan. Vispa 3dl grädde, vänd ner så mycket rabarberkompott som du tycker smakar gott.

Hallonmousse

  • Koka upp hallon och syltsocker. Låt koka någon minut. Låt sedan svalna helt. Vispa 3 dl grädde och vänd ner hallonkompotten i grädden.

Swiss Meringue Buttercream

  • Spara en del av marängsmörkrämen. Färga resterande smörkräm ljust rosa. Den sparade biten färgar du ljust bladgrön. Den gröna marängsmörkrämen lägger du en spritspåse med bladtyll fastsatt. Den rosa ska spacklas på tårtan, se nedan. Det är viktigt att du inte ställer in smörkrämen i kylskåpet mellan gångerna du ska använda den för då måste du vispa upp den igen!

Lägga ihop tårtan

  • Lägg fört en bananbotten på ditt tårtfat. Om du vill kan du sätta fast kantringen till den löstagbara bakformen runt tårtan. Mellan själva kantringen och tårtbottnen lägger du antingen bakplåtspapper eller Overheadpapper som sticker upp en bra bit ovanför kanten. Bred sedan på rabarberkompotten. Lägg på browniebottnen och bred över hallonkompotten. Avsluta med den sista bananbottnen. Ställ tårtan en liten stund i kylskåpet så den sätter sig lite.
  • Lägg ett tunt lager marängsmörkräm runt hela tårtan. Ställ in den i kylen en stund så att den stelnar. Bred på ytterligare ett lager och ställ in i kylen. Fortsätt breda på tunna lager över hela tårtan tills smörkrämen är slut eller du är nöjd med resultatet. Det är bättra att göra tunna lager för de är lättare att breda ut ordentligt så blir det inte klumpar. Bestäm hur du ska placera blommorna. Börja sprits lite blad. Öva några gånger innan så du får in rätta knycken. Tänk på att spritsa så att du täcker kanten. Jag tyckte det var lättast att placera ut de stora blommorna allt eftersom. När de stora blommorna är på plats går du över hela kanten och spritsar blad där det ser tomt ut. Sedan kan du placera ut miniblommor där du tycker det passar.
  • Förvara tårtan i kylen men glöm inte att plocka fram den i god tid och servera den rumsvarm!