Skriv ut

Bullar med mörk choklad och vanilj

Författare Danielle

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 1 dl socker
  • 2 krm kardemumma mortlad
  • 1/2 tsk salt
  • 12-15 dl vetemjöl

Fyllning med mörk choklad och vanilj

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 200 g mörk choklad
  • 1 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke eller assistent. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm vätskan fingervarmt (ca 37 grader). Häll vätskan i bunken med jästen och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt kardemumma, socker och salt. Rör om ordentligt. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är mjuk och smidig men släpper från kanterna på bunken eller assistenten. Låt jäsa i ca 3om minuter under bakduk.
  • Smöret måste vara mjuk, rumstempererat eller lätt mikrat innan. Vispa det slätt med elvisp. Hacka chokladen och vispa ner den med sockret och vaniljsockret.
  • Dela bulldegen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Det är lite knepigt på grund av den hackade chokladen men det behöver inte vara helt perfekt heller. Rulla ihop delen till en rulle och skär ca 2-3cm stora bitar. Lägg dem i formar på en plåt. Eller så kan du följa min guide till hur man snurrar bullar. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och häll över pärlsocker. Grädda a 225grader i 8-10 minuter. Degen räcker till 40st bullar.