Skriv ut

Bikarbonatbröd

Portioner 2 limpor
Författare Danielle

Ingredienser

  • 10 dl mjöl en bra blandning är minst 4dl finare mjöl som tex vete och resten blandad kompott av vad som finns hemma i grövre sorter som graham, råg osv
  • 3,5 dl korn blanda som du vill av tex linfrön, havregryn, kruska, vetegroddar osv osv., gryn eller kross
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 5 msk kryddor blanda som du vill men heta tips är pepparkakskryddor och brödkryddor ifall du vill göra det enkelt för dig
  • 1 l filmjölk
  • 0,5 dl sirap ta vad du har men den mörka ger mer mustig smak tycker jag
  • 1-2 dl nötter eller torkad frukt - valfritt

Instruktioner

  • Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten i dem. Platta till den lite. Strö eventuellt över frön, gryn eller nötter om du vill. Grädda bröden i 175 grader i cirka 1h och 40 minuter. De ska vara ordentligt gräddade i botten, om man tar ut dem för tidigt är de kladdiga längst ner. Om du vill kan du ta ut dem, dra bort pappret och grädda dem en stund upp och ned för att få en fin skorpa också på botten. Låt svalna på galler. De håller bra i rumstemperatur, upp emot en vecka utan att bli torra. Men de går också utmärkt att frysa. Jag brukar dela dem på mitten och frysa in halva limpor och ta upp vid behov.