Skriv ut

Övergångsbrödet med äpple och russin

Författare Danielle

Ingredienser

  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl rågkross
  • 0,7 dl mörk sirap
  • 1 dl surdeg kan uteslutas!, vete
  • 2-3 tsk salt
  • 1 msk kanel
  • 0,25 tsk ingefära
  • 0,25 tsk kryddnejlika mald
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl äppelmos
  • 8 dl filmjölk
  • 1-2 dl russin

Topping

  • Havregryn
  • Solrosfrön
  • Krossade linfrön

Instruktioner

  • Blanda ihop alla ingredienser till brödsmeten i en stor skål. Det blir ganska mycket smet. Smeten är kladdig och väldigt lös, det ska den vara. Klä två brödformar med bakplåtspapper. Klipp bort överflödigt papper. Fördela smeten mellan de två formarna. Strö över toppingen. Här kan du ta lite vad du har hemma i fröväg. Grädda sedan i 175 grader i 1 timme och 40 minuter. Titta till brödet med jämna mellanrum. När det börjar få tillräckligt med färg, täck det med folie och fortsätt gräddningen. Ta ut brödet och ta upp det ur formarna. Låt svalna på galler under en handduk. Detta brödet går utmärkt att frysa.