Skriv ut

Scones med apelsin oh kardemumma

Portioner 12 st
Författare Danielle

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 1,25 dl socker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
  • 1 apelsin
  • 1 tsk kardemumma mortlad
  • 125 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 dl mjölk

Instruktioner

  • Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och kardemumma i en skål. Riv ner skalet från en apelsin och pressa sedan i saften. Tillsätt smöret. Det ska vara kylskåptkallt och delat i små kuber. Blanda samman till en grynig massa. Tillsätt ägget och mjölken, blanda så att det nästan går ihop men fortfarande är lite smuligt. Själp upp på bakbord och platta ut degen. När du trycker ut den trycker du samtidigt ihop smulorna så att det blir en hel deg. Degen ska vara cirka 1-2cm tjock. Tryck ut scones med ett kakmått eller skär i lagom stora bitar. Hur många scones du gör beror på storleken på kakmåttet. Men degen brukar räcka till i alla fall 12st scones. Grädda i 190 grader i cirka 20-30 minuter beroende på storleken. De ska ha lite färg och en sticka ska komma ut ren.