Go Back
Skriv ut

Brownie, cheesecake och morotstårta

Författare Danielle

Ingredienser

Browniebotten

  • 200 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Cheesecakebotten

  • 113 g osaltat smör rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 450 g cream cheese
  • 2 st ägg
  • 0,7 dl vaniljkrämspulver alltså den färdiga mixen på påse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Morotskaksbotten

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 175 g smör
  • 2 dl rårivna morötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma mortlad
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat

Citronmousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd

Swiss Meringue Lemon Buttercream

  • Gör Swiss Meringue Buttercream enligt guiden
  • 1 dl lemoncurd

Instruktioner

Browniebotten

  • Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.Låt svalna under en handduk.

Cheesecakebotten

  • Vispa socker och smör mjukt och krämigt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn kräm. Kläck i ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner vaniljkrämspulver, vaniljsocker och bakpulver. Klä en springform, cirka 24cm i diameter, men bakplåtspapper. Häll i cheesecakesmeten. Grädda i 160grader i cirka en timme.

Morotsbotten

  • Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner smör och rivna morötter. Vänd försiktigt ner kryddor, bakpulver, bikarbonat och vetemjöl. Smörj en springform och bröa den men lite vetemjöl. Häll i smeten och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. En sticka ska komma ut ren.

Mousse och marängsmörkräm

Lägga ihop tårtan

  • Lägg browniebottnen på ett tårtfat. Den är tyngst så därför är det bäst att ha den längst ner. Bred över halva citronmoussen. Lägg på cheesecakebottnen och bred över resten av citronmoussen. Lägg tillsist på morotskakan. Dra med en slickepott utmed kanterna på tårtan och försök få fyllningen jämnt utmed kanterna. Ställ tårtan en stund i kylskåpet. Ta fram tårtan när den kallnat lite och lägg ett tunt lager med smörkräm runt hela. Ställ återigen in den i kylen. Ta fram den igen när smörkrämen stelnat och lägg på ytterligare ett lager smörkräm. Fortsätt så här till du täckt tårtan så pass mycket att det inte går att se igenom ner till bottnarna. Ta en palett och värm den lätt med varmt vatten från kranen. Torka av den och dra utmed kanterna på tårtan så att det sista lagret blir helt slätt. Värm den igen om det behövs. Ta resterande marängsmörkräm och fyll en spritspåse med en stjärntyll och spritsa rosor över hela tårtan. Börja spritsa i mitten och dra tyllen utåt och runt i cirklar. Fyll i eventuella hål genom att dutta ut lite smörkräm med spritsen. Ställ i kylen för att stelna ordentligt så håller den att frakta bra.
  • Tänk på att tårta med smörkräm alltid ska ätas RUMSVARM. Ställ alltså fram tårtan i god tid innan servering så blir den himla mycket godare.