Go Back

Chocolate Banana Cream Pie

Ingredienser

Pajskal

  • 100 g smör osaltat och rumstempererat
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten

Vanilj- och chokladkräm

  • 1,5 dl socker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 4,5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 msk smör osaltat
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 2 st mogna bananer
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Pajdeg

  • Dela smöret i tärningsstora bitar. Tillsätt vetemjöl, salt, kakao och socker. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt lite vatten i taget. Använd bara så mycket vatten så att degen precis går ihop. Degen ska vara fast, lite som mördeg. Tryck ut degen i ett pajskal men lite högre kanter. Gärna ett som inte heller har så stor diameter, högst 24cm. Jag bakade nog min i en form som mätte 20cm rakt över. Tryck upp degen ända upp på kanterna. Täck kanterna med folie. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Om du har pajvikter kan du använda dem, det hade inte jag och det gick bra ändå. Ta bort aluminiumfolien från kanterna och grädda pajskalet ytterligare i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Fyllning

  • I en kastrull blandar du hälften av mjölken men socker, vetemjöl och salt. Rör ihop allt och koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknat. Ta det från plattan och låt svalna en liten stund. Vispa i hop resten av mjölken med de tre äggulorna. Häll i lite av mjölmixen i äggsmeten för att temperera den. När det vispats ihop häll i ytterligare lite av mjölmixen och vispa ihop det. Häll sedan över allt i kastrullen och värm det under omrörning tills det tjocknat ordentligt. Ta det från plattan och vispa ner socker och vaniljsocker. Häll hälften av smeten i en skål.

Chokladkrämen

  • Till krämen du hällt i skålen tillsätter du 50g hackad mörk choklad. Vispa tills allt blandat sig och ställ att svalna helt.

Vaniljkrämen

  • Om man som min mor tycker att vaniljkrämen är lite för söt kan kan tillsätta 1/2-1dl vispgrädde och 1-2msk maizena i den varma krämen som är kvar i kastrullen. Värm den sedan igen och låt puttra tills den tjocknat. Om den inte tjocknar tillräckligt mycket, tillsätt ytterligare lite maizena. Låt puttra i cirka 3 minuter under omrörning. Ta av från plattan och låt svalna helt.

Lägga ihop

  • När allting svalnat. Lägg vaniljkrämen i botten av pajskalet och bred ut den jämnt. Klicka chokladkrämen över och bred försiktigt så att det blir två lager med kräm, jämna till ytan. Skiva bananerna (du kan lägga två lager bananer om du gillar det) och fördela dem över chokladkrämen. Vispa vispgrädden och bred den över bananerna. Hyvla eventuellt lite mörk choklad över grädden som dekoration. Det går jättebra att förbereda pajen fram tills det att man lägger på bananer och vispgrädde. Faktum är att jag tror pajen skulle vinna på att förberedas dagen innan men pajskalet och krämerna. Då hinner krämerna kallna helt. När allt svalnat kan man då lägga i krämerna i pajskalet, täcka det med plastfolie och ställa det i kylskåpet över natten. När pajen serveras är det sedan bara att vispa grädde och skiva bananer.

Anteckning

Adapted from Love & Olive Oil
Författare: Danielle