Go Back
Skriv ut

Pepparkaka och saffranstårta

Författare Danielle

Ingredienser

Två mjuka pepparkasbottnar

  • 4 st ägg
  • 3,5 dl socker
  • 100 g smör smält
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl gräddfil

Saffransbotten

  • 200 g vit choklad
  • 100 g smör osaltat
  • 1,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 1 pkt saffran (0,5g)

Lingonmousse

  • 2 dl lingon
  • 1 dl syltsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g cream cheese
  • 1/2 dl gräddfil

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

  • 6 st äggvitor
  • 3 1/2 dl socker
  • 400 g smör rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Pepparkaksbottnar

  • Vispa ägg och socker länge, länge så att det blir vitt och mycket fluffigt. Smält smöret och ställ åt sidan lite så att det svalnar. Blanda ner gräddfil i smöret och blanda sedan ner det i äggsmeten. Sikte ner vetemjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner allt så att det precis blandats. Du behöver två formar med löstagbar kant som är cirka 24cm i diameter. Rita av bottnarna på ett bakplåtspapper och klipp ut. Smörj båda formarna och lägg ner pappersrundeln i botten av varje form. Skaka runt lite vetemjöl i formarna så att kanterna täcks ordentligt. Fördela smeten i båda formarna. Grädda de två bottnarna i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills en sticka kommer ut ren och de fått lite färg. Låt svalna helt.

Saffransbotten

  • Smält smör och vit choklad över vattenbad. Ta av från värmen. Blanda ner övriga ingredienser. Smörj en form med löstagbar botten. Rita av botten och lätt pappersrundeln i botten. Mjöla kanterna på formen med lite vetemjöl. Häll i smeten och grädda i 175grader i cirka 20 minuter. Det kan vara bra att lägg folie på redan från början för den vita chokladen gör att kakan får färg väldigt snabbt. Titta de sista fem minuterna ifall du behöver ta bort folien. Låt svalna helt.

Lingonmousse

  • Koka upp lingonen tillsammans med syltsocker. Låt koka några minuter enligt förpackningen. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Du kan också använda färdig lingonsylt men den behöver vara ganska kompakt och inte alltför rinnig. Vispa grädden hårt. Vänd försiktigt ner lite lingonsylt i taget. Vispa cream cheese och gräddfil i en egen bunke till en jämn kräm. Blanda ner i lingongrädden.

Swiss Meringue Buttercream

  • Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
  • Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen. När du fått en fluffig smörkräm, tillsätt vaniljsocker och vispa tills allt är jämt blandat.

Lägga ihop tårtan

  • Lägg en pepparkaksbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av lingonmoussen. Om du vill kan du breda på lite extra lingonsylt i ett tunt lager ovanför moussen. Lägg sedan på saffransbotten. Bred på resten av lingonmoussen och lägg på den sista pepparkaksbotten. Plasta in tårtan och ställ in den i kylskåpet så att den får stå till sig lite. Ta lite av smörkrämen och täck tårtan med ett tunt lager smörkräm. Ställ in tårtan i kylen igen. Det här är bra för att slippa att smulor syns igenom senare. Bred på ett lite tjockare lager och ställ in tårtan i kylskåpet en stund igen så att det stelna. Upprepa tills du fått ett lagom tjockt lager runt hela tårtan och bottnarna inte syns under. Fyll resten av marängsmörkrämen i en spritspåse med Wiltons tyll 1M. Sprits lite på måfå och lite oregelbundet över hela toppen på tårtan. Se till att kanten runtomkring är snygg. Strö över vita och silverfärgade strössel och dekorera med snöflingor i flowerpaste.