Skriv ut

Rosformad äppelpaj

Författare Danielle

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk apelsinskal rivet
  • 100 g mandelmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpulver alt. en urskrapad vaniljstång
  • 3 st äggulor
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 6 msk socker
  • 4 msk maisena
  • 1 dl vitt vin
  • 4 st äpplen
  • Aprikosmarmelad

Instruktioner

  • Blanda ihop allt till en deg. Låt vila en stund i kylskåpet.
  • Blanda samman mjölken, grädden, vaniljen, äggulorna, apelsinskalet och sockret till vaniljkrämen i en gryta. Låt koka upp. Ta upp en del av smeten i en skål och red ut med maisenamjölet. Rör ner maisenamjölet till det blir en klumpfri smet. Vispa ner vinet i smeten och häll tillbaka det i grytan. Låt koka upp igen tills det tjocknat. Ta av grytan från plattan och låt svalna.

Lägga ihop pajen

  • Smörj en pajform och tryck ut degen i den. Förgrädda pajskalet i 180 grader 5-10 minuter. Täck kanterna med folie så att de inte får för mycket färg. Lägg i vaniljkrämen i skalet.
  • Skala äpplena men en potatisskalare så att det blir remsor. Låt skalet sitta kvar. Forma skaldelarna till rosor genom att snurra dem runt. Använd flera remsor till en ros så att de blir så stora som du vill ha dem. Lägg rosorna i det fyllda pajskalet.Värm aprikosmarmeladen lätt och pensla över rosorna. Grädda i 180 grader tills rosorna är gyllene, ungefär 10-15 minuter.