paj med tofu
Skriv ut

Nyttigare tofupaj

Portioner 10 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Pajskal

  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl stevia ströblandning
  • 100 g mjölkfritt margarin

Alternativ pajbotten

  • 10 st dadlar
  • 2-3 dl mandelmjöl

Fyllning

  • 270 g Tofu (1 pkt)
  • 1 tsk kakao
  • 0,75 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk mjölk - jag använde havremjölk
  • 1 nypa salt
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk agavesirap

Instruktioner

Pajskal

  • Blanda samman allt till en deg och tryck ut i formen. Grädda 10-15 minuter i 175 grader. Håll koll på färgen eftersom mandelmjölet bränns snabbt. Lägg gärna över lite folie. Botten ska vara genomgräddad när den tas ut. Du kan byta ut mandelmjölet mot annat mjöl, stevian mot vanligt socker och margarinet mot riktigt smör om du vill.

Alternativ pajbotten

  • Kärna ur dadlarna. Lägg den i en mixer och mixa till en jämn pasta. Tillsätt mandelmjöl tills du får en deg. Tryck ut degen i formen och ställ i kylen att stelna.

Fyllning

  • Bryt tofun i bitar och lägg dem i mixern. Mixa till en smulig massa. Smulorna ska vara så små som möjligt. Tillsätt kakao, vaniljextrakt, mjölk och salt. Mixa allt så att det blandas ordentligt. Smält chokladen över vattenbad. Häll chokladen i mixern och mixa ihop allt till en jämn kräm. Tillsätt agavesirap och mixa ytterligare någon minut. Häll smeten i det färdiga pajskalet och ställ in i kylen för att stelna. Den stelnar på kanske 30-60 minuter. Ta ut och skär i bitar. Jag tycker pajen är mäktig så jag skulle skära denna pajen i 8-10st bitar.