Enkel citronmousse

Betyg: 0.00
(0)
14 april, 2022

Att göra en god dessert behöver inte vara så krångligt eller ta lång tid. Den här supersnabba citronmoussen med digestivesmul vispar du ihop på cirka tio minuter och den kan serveras direkt eller ställas i kylen någon timme innan servering. Tänk bara på att gräddiga mousser som denna kan förlora volymen om de står för länge innan servering, så de serveras bäst inom några timmar.

Du kan förbereda digestivesmulet i glasen innan och bara vispa ihop och spritsa moussen precis innan servering. Jag dekorerade med lite extra citronskal, men det är också gott ihop med färska bär eller varför inte lite hyvlad mörk choklad?

citronmousse med digestivesmul i glas

Vad du behöver:

  • Vispgrädde. Den här moussen är baserad på vispad grädde. Det går utmärkt med vanlig vispgrädde eller laktosfri. Det går säkert också bra med vegetabiliska varianter, men jag har inte testat dem i det här receptet.
  • Lemoncurd. Lemoncurd ger både smak och stabilitet i den här moussen. Om du hellre vill ha en limemousse går det bra att byta ut mot limecurd.
  • Florsocker. Florsockret ger både extra sötma till moussen men det hjälper också grädden att hålla formen lite bättre.
  • Citron. För mer citronsmak utan att addera mer sötma så tillsätter jag citronskal och lite citronsaft. Det ger också en extra fräsch smak som verkligen lyfter moussen.
  • Digestivekex. För lite extra crunch tillsammans med moussen använder jag digestivekex. De passar jättebra ihop med citronsmaken.
  • Smör. Genom att blanda ihop digestive kexen med lite smält smör så får man trevliga smulor som inte drar till sig mer vätska och blir soggiga.
mousse med citronsmak i glas

Enkel citronmousse

En väldigt enkel och snabb citronmousse som tillsammans med krossade digistivekex blir en trevlig dessert utan massa krångel.
Portioner 6 portioner
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 10 minuter

Ingredienser
  

  • 100 g digistivekex
  • 50 g smör
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1-1,5 dl lemoncurd
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st citron skalet

Instruktioner
 

  • Smält smöret. Krossa digistivekexen fint och blanda i hop med smöret. Fördela kexen i botten på sex stycken glas. Ställ åt sidan.
  • Vispa grädden tills den är fast men inte helt färdigvispad. Häll i lemoncurd och sila ner florsocker. Tillsätt skalet från en citron och cirka en matsked citronsaft. Vispa tills grädden är fast och håller formen.
  • Sätt en fin tyll på en spritspåse och fyll med citronmoussen. Spritsa moussen över digestivesmulet i glasen. Dekorera eventuellt med lite mer citronskal eller färska bär.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close