Storlek på cupcakes och muffins

8 november, 2010
 

Cupcakesstorlek 01

 

Jag får ofta frågor om detta med de olika storlekarna på cupcakes och muffins. Jag skriver alltid mina recept efter den normalstora varianten och det räcker då till 12st om inget annat anges. Men eftersom jag märkt att vi alla har olika definitioner på vad en ”normal” cupcake/muffin är för något så tänkte jag här förklara det lite närmare.

Man brukar för det mesta tala om tre olika storlekar på muffins och cupcakes, mini, normal och stor (alternativt jumbo eller amerikansk). Här på bilden ovanför så ser ni dem i den ordningen.  Hur vet man då vilka muffinsplåt som gör vilken storlek? Jo, det är oftast så fiffigt att de är nästintill lika stora (ca 20x30cm) och då får du på en plåt 24st minivarianter, 12st normalstora eller 6st stora cupcakes.

Cupcakesstorlek 02

 

Självklart kan alla recept göras i alla de olika storlekarna. Det enda du behöver tänka på är hur länge du gräddar dem. Minivarianten gräddas oftast i cirka 15-20 minuter, de normalstora i 25-30 minuter och de stora i 30-40 minuter. Generellt sett går det bra att tänka minus 5-10 minuter för minicupcakes och plus 5-10 minuter för stora cupcakes eftersom de alla flesta recept är anpassade efter den normalstora varianten.

Det är också dessa plåtar som är lättast att få tag på. De stora plåtarna är också relativt lätta att hitta i hindeln men minivarianterna kan vara lite svårare att hitta. De brukar dock alltid finnas på nätet, kolla in kakburken.se, tartdekor.se eller strosselochannat.se. Oftast använder du den normalstora plåten och minivarianten till cupcakes och den stora plåten till mer matiga muffins. Därför skulle jag rekommendera att börja med den normalstora plåten eftersom den fungerar bra till båda delarna.

Hoppas det var lite tydligare med vilken storlek som kallas vad och hur du kan ändra receptet så det passar den storlek du valt!

Dela

Skriv en kommentar

  1. Har du prövat att baka cupcakes i knäckformar? Jag är sugen på att pröva… Små mini mini cupcakes!
    Du har väl inte missat min Bakbloggskarta där vi samlar alla bakbloggar!

    Kram Karin

  2. Väldigt bra, detta var precis vad jag satt och funderade över!
    Underbar blogg! 😀 Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close