Schackrutor med pepparkaka

Betyg: 0.00
(0)
30 november, 2015

När man bjuder på kaffekalas med flera olika sorters kakor så är det minst lika viktigt att tänka på presentationen som på att det ska finnas mycket att välja på. Jag tycker alltid att det är roligt att bygga på höjden och då är ju kakfat i flera våningar både snyggt och praktiskt. Det passar både till kakor, snittar, småplock och ostbricka. Sen har jag använt ett tårtfat i metall som är ett loppisfynd och på det ligger en fin liten duk som också det är ett loppisfynd. Träskärbrädor i olika storlekar och former är verkligen de mest användbara serveringsfaten som finns! Det går att lägga upp sallad, kött, pålägg till smörgåsar, ostbricka eller använda den som bricka för marmelader till scones. Jag använder mina jämt och ständigt. 

Näst ut i Sju sorters kakor är ytterligare en traditionell kaka fast svensk den här gången. Men dessa schackrutor har en julig twist eftersom de är smaksatta med pepparkaka istället för choklad. Schackrutor är gjorda med en enkel mördeg. Men för att få mördegen riktigt bra så behöver man tänka på några saker. Jag gör alltid min mördeg i matberedaren men detta gäller även om du gör den för hand eller i någon annan form av mixer.

Mina tre tips för en frasig och god mördeg:

  1. Använda alltid kallt smör. 
  2. Mixa inte ihop mördegen till en deg. Mixa till en smulig massa och tryck ihop den på bakbordet. 
  3. Forma mördegen och kyl ner den igen. Grädda alltid mördegen när den är kylskåpskall.

Schackrutor med pepparkaka

Ingredienser
  

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 st ägg
  • 0,5 msk kallt vatten

Pepparkakskryddor

  • 0,5 msk kanel mald
  • 0,5 msk ingefära mald
  • 1 tsk kardemumma mald
  • 0,75 tsk nejlika mald

Instruktioner
 

  • Mixa ihop smör, florsocker och vetemjöl. Tillsätt det kalla vattnet och mixa in det. Degen ska fortfarande vara smulig men precis börja gå ihop till en deg. Ta ut halva den smuliga degen och tryck ihop den. Tillsätt pepparkakskryddorna och mixa in dem i den resterande degen. Häll ut på bakbordet och tryck ihop till en jämn deg. Dela varje deg bit i två och rulla till längder som är cirka 1,5 cm i diameter. Se till att alla längder är lika långa. Lägg en okryddad längd jämte en pepperkakslängd. Lägg sedan en okryddad längd över den kryddade och tvärtom så att de fyra längderna ligger diagonalt mot varandra. Tryck ihop dem lite från varje sida så att de blir fyrkantiga. Plasta in degen och lägg den en stund i frysen så att den stelnar till. Skär i ca 1 cm breda skivor. Om degen är lite hård så håller rutorna formen mycket bättre när man skär. Placera rutorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Kakorna ska vara genom gräddade men inte fått för mycket färg. Låt rutorna svalna på plåten i någon minut och för sedan över dem till ett galler och låt svalna helt. De kan förvaras några dagar i en burk i rumstemperatur men passar utmärkt att frysa och kan serveras direkt från frysen.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close