Saffranscupcakes med pepparkaka

Betyg: 0.00
(0)
6 december, 2011

Saffran och Pepparkakscupcakes 04Jag har länge gått och funderat på Saffranscupcakes men visste inte riktigt vad jag skulle kombinera dem med. Jag funderade länge över lussebullar med russin men kom inte på en riktigt bra frosting på russintemat. Däremot inspirerades jag till att tillsätta kesella i cupcakessmeten för att göra dem extra saftiga. Jag landade sedan i att göra en lingonfrosting och såg framför mig en snygg vit topping med röda inslag. Sedan stirrade jag ner i min egen bunke och såg en rosa sörja som inte alls påminde om jul. Suck.

Saffran och Pepparkakscupcakes 03

What to do, what to do. Nu var goda råd dyra. Mina saffranscupcakes stod och kallnade på ett galler och jag hade bara en barbierosa, rinnig lingonsörja att kladda på. Inte riktigt den looken jag hade tänkt mig. Jag lät därför händerna jobba istället för hjärnan och kom på mig själv med att stå och vispa ihop en smörkräm med smak av pepparkaka. Ibland ska jag helt enkelt inte tänka så hårt.

Saffran och Pepparkakscupcakes 02

Jag tryckte ut lite snöflingor i sugerpaste och täckte hälften av dem med röda marsipanlock. Sen packade jag ner dem i min cupcakeslåda och satte mig på bussen till Göteborg. Sen var jag en duktig klasskamrat och bjöd de i min handledningsgrupp på lite julstämning. för att kicka igång b-uppsats skrivandet riktigt ordentligt. De var grymt uppskattade. Två så underbart juliga smaker kan helt enkelt inte blir fel.

Saffran och Pepparkakscupcakes 05

 

Saffranscupcakes med pepparkaksfrosting

Inget betyg än

Ingredienser
  

Saffranscupcakes

  • 125 g smör, osaltat
  • 1 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 burk kesella
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 påse Saffran, 0,5g
  • 3 tsk bakpulver

Pepparkaksfrosting

  • 125 g smör
  • 1 msk mjölk
  • 4 dl florsocker
  • 0,5 msk mald kanel
  • 0,5 tsk kardemumma, stött
  • 0,5 tsk ingefära, mald
  • 0,25 tsk kryddnejlika, mald

Instruktioner
 

Saffranscupcakes

  • Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt ägg, kesella, mjölk och saffran, vispa till en jämnt smet. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda försiktigt ner dem i de blöta ingredienserna. Rör bara precis så att allt blandat sig med en slickepott. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i 180 grader i cirka 25 minuter eller tills en sticka kommer ut ren och de fått fin färg. Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler. De kommer vara ganska toppiga men sjunka sen eftersom de innehåller så mycket fukt i och med kesellan. De blev dock extra saftiga så jag förlät dem det.

Pepparkaksfrosting

  • Vispa smöret mjukt. Sikta ner florsocker och kryddor. Vispa kraftigt. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får önskad konsistens. Vispa kraftigt några minuter. Spritsa på cupcakesen och dekorera.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Åh så himla gott och du har dekorerat de så fint! Det kan ju inte gå fel med både saffran och pepparkakssmak, mums!
    Jag får nog ta och baka dessa snart, väldigt snart.

  2. Det kanske bara jag som är blind, men jag kan inte se någonstans hur mycket saffran det ska vara i smeten.
    Ser väldigt gott ut så jag tror jag ska ta och testa dessa till veckan.

  3. Emma,
    Nej du är inte blind, det är jag som hade lite bråttom och glömde bort att skriva i det. Nu står det i receptet. Tack för att du uppmärksammade det!

  4. MUMS för pepparkaksfrosting! Är helt frälst på allt som smakar pepparkaka 🙂

  5. Så fina de är och låter väldigt goda!

  6. Ser himmelskt ut!
    Massa kramar till dig!

  7. Mmmm, pepparkasfrosting 🙂 Det måste jag testa! Låter väldigt gott!

  8. Så häftigt med pepparkaksfrosting! Jättefina blev dina cupcakes också. Ibland blir det ju faktiskt bäst när man gör nåt i sista minuten eller utan desto mera planerande.

  9. Tack så mycket för receptet, super gott blev det! (: Men det enda var att min pepparkasfrostning blev ganska ljus, hur fick du din så brun? (:

  10. Ina,
    Det kan bero på ljuset när jag fotograferade. Men det kan också bero på hur jag kryddade. Jag brukar höfta lite och uppskatta kryddorna med ögat och smaka mig fram istället för att följa ett recept slaviskt (även fast det är mitt eget). Så måtten i receptet är min uppskattning av vad jag hade i, det kan alltså vara så att jag hade mer kanel eller kryddnejlika i mot vad som stod och då blir den lite mörkare.

  11. Jag står nu och tänker baka dem här fina cupcakesen. Jag har märkt att du skrivit ägg två gånger och glömt skriva smöret på själva cupcake smeten.:)Tänkte bara berätta ifall det kanske behöver ändras.

  12. Vilka fina cupcakes. 🙂

  13. Jag har ett supergott recept där jag kombinerat saffranscupcakes med lime-frosting faktiskt! Galet gott, oväntad kombo men sjukt gott!

    Surfade förbi och kikade igenom här! Fina grejer!
    Ullis

  14. Hittar även inte vart man ska tillsätta ägget 🙂

  15. Monrue,
    Tillsammans med kesellan. Det står i receptet nu!

  16. Hej!
    Du är verkligen en inspirationskälla för mig, så duktig är du!
    Undrade bara hur många cupcakes det blir ca? 🙂

    1. Det blir runt 12st i det här receptet!

  17. Hej,
    Kan man använda pepparkakskrydda istället för att blanda kryddor?
    Hur mycket ska man ta isf?

    Tack på förhand.

    1. Hej Sandra, det går utmärkt att använda pepparkakskryddor, du bara lägger ihop alla kryddor och använder lika mycket pepparkakskrydda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close