Saffransbullar

Betyg: 5.00
(1)
17 december, 2016

Ibland tycker jag det är skönt att ta de traditionella grejerna och göra dem med en liten twist. Det är inte det att jag är otraditionell, jag gillar att hålla traditioner vid liv. Me just när det gäller att baka så bara går det inte längre. Med åren som jag hållit på och blogga så har jag kommit fram till att det beror på att bakning är mitt kreativa utlopp. Det jag gillar med bakning är skapandet och nytänkandet. Så numera bryr jag mig inte så mycket om att hålla stenhårt på traditionerna med just bakverken. Därför blev det inte en enda vanlig lussebulle här hemma i år utan fyllda saffransbullar istället.

Jag använde marinerad saffran i mina bullar. Det är otroligt lätt att göra och smakar underbart. Det är hel saffran som fått gotta till sig i lite sprit för att smakerna ska dras ut ordentligt. Men du kan lika gärna använda vanlig, mald saffran om du hellre vill det.

Saffransbullar med mandelfyllning

Fyllning

Fyllningen till dessa bullar är väldigt enkel, bara smör, socker och lite saffran. Men om du vill kan du lägga till andra smaker som skulle kunna lyfta dina saffransbullar till en ny nivå:

  • Lingonpulver
  • riven mandelmassa
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Pepparkakskryddor
  • Hackad mörk choklad

Jag brukar alltid höfta till smaksättningar i fyllningar till bullar. Bara man har smör och socker så att det blir en jämn kräm så kan man röra ner så mycket fyllning som man känner passar och sedan smaka av. 

Saffransbullar

5 från 1 röst

Ingredienser
  

FÖRDEG

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 700 g vetemjöl

SAFFRANSDEG

  • 250 g Kesella
  • 650 g vetemjöl
  • 175 g socker
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk marinerad saffran ca 2 g mald saffran
  • 1 st ägg
  • 250 g smör osaltat ch rumstempererat

Fyllning

  • 300 g smör osaltat och rumstempererat
  • 3 dl socker
  • 1,5 tsk marinerad saffran ca 0,5g mald saffran
  • 1 st ägg + lite mjölk uppvispat

Instruktioner
 

  • Vispa ut jästen i mjölken och tillsätt sockret. Tillsätt mjölet lite i tagen och blanda samman till en jämn smet. Täck med bakhandduk och låt stå i 30-45 minuter. Tillsätt därefter socker, kesella, salt, saffran, kardemumma och ägg. Blanda ner det ordentligt i degen. Tillsätt mjölet och blanda samman till en deg. Tillsätt smöret lite i taget och blanda till en smidig deg. Smörj en stor bunke med rapsolja eller liknande och häll över degen i den. Täck men plastfolie och låt jäsa i cirka 45 minuter.
  • Vispa smör, socker och saffran till en mjuk och krämig fyllning som är bredbar.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred ut hälften av fyllningen och vik den övre halvan av degen över den undre så att det blir två lager med deg och fyllning i mitten. Skär i cirka 2 cm breda strimlor. Vrid strimlorna och snurra dem sedan runt fingrarna. Stoppa in ändarna under bullen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
  • Låt jäsa i cirka 45 minuter. Vispa upp ägg och mjölk och pensla bullarna innan du stoppar in dem i ugnen. Grädda lussebullarna i 225 grader i cirka 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Men alltså gud va gott. Pallar inte riktgt väta till julen tror jag. Ja jag vet att det är 23 juli idag. Men när man hittar en så inspirerande blogg som din så börjar jag alltid klicka vidare och vidare tills jag hamnar typ här mitt i julsmeten haha.
    Galet snygg sida du har med så mycket fina recept.

    Ha det fint 🙂

    1. Tack Rebecka! Kul att höra! 🙂

  2. Laila - Västkustens Största Blogg says:

    Ser sjukt gott ut! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/

    1. Spännande Laila! Tack för inspirationen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close