Grundrecept på vaniljcupcakes

Betyg: 0.00
(0)
16 september, 2010

Det viktigaste när man bakar cupcakes är att ha ett riktigt bra grundrecept som man kan variera med olika smakkombinationer. Det här receptet på cupcakes med vaniljsmak är perfekt för det passar så bra ihop med alla möjliga olika smaker. Det är lika gott till bär och frukt som till choklad, kola och olika kryddor.

Variera grundreceptet med fyllning och frosting

Det enklaste sättet att variera det här receptet är genom att fylla dessa cupcakes med lite olika saker. Jag gillar kompotter av olika frukter och bär, chokladpudding eller karamelliserad mjölk. Läs gärna min guide till hur du fyller cupcakes för tips och trix som gör det lite enklare.

Frostingen är också ett bra sätt att variera smaken på dina cupcakes. Här är det bara fantasin som sätter gränser! En krämig marängsmörkräm eller kanske en fluffig gräddbaserad frosting? Det finns många olika typer av frosting som går att smaksätta med massor med olika goda saker. Jag älskar kompotter, lemon curd eller karamelliserad mjölk.

Variera smaksättningen

Det går också att variera smaksättningen på detta receptet ifall man vill ha något annat än vanilj. Kardemumma är fantastiskt gott och passar som bas till många olika smaker. Kanel är ett annat trevligt alternativ som också går att kombinera med mycket annat gott. Men det går såklart också bra med pepparkakskrydda för en julig touch.

vaniljcupcakes med jordgubbsfrosting

10 tips för perfekta cupcakes

Här har jag samlat mina absolut bästa tips för hur du bakar perfekta cupcakes, allt från förberedelser till förvaring.

Till guiden: Hur bakar man cupcakes?

vaniljcupcakes

Grundrecept på vaniljcupcakes

Ett grundrecept på vaniljcupcakes som passar bra ihop med alla möjliga olika smaker. Använd det som bas och byt fyllning och frosting efter tycke och smak.
Portioner 14 st
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser
  

  • 100 g smör osaltat och rumstempererat
  • 2,25 dl socker
  • 3 äggvitor
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt

Instruktioner
 

  • Vispa rumstepererat smör och socker tills det är ljust och krämigt.
  • Tillsätt äggvitorna och vispa till en jämn kräm. Häll i gräddfilen och vispa ihop allt ordentligt.
  • Blanda samman vetemjöl, majsstärkelse, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke och vispa ihop det så att det är väl blandat. Tillsätt mjölblandningen till äggmixen och blanda tills det precis gått ihop.
  • Tillsätt mjölken samtidigt som du vispar på låg hastighet tills det precis gått ihop.
  • Ställ papperformar i en muffinsplåt. Fyll formarna 2/3 med smet och grädda den i 175°C i cirka 20 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna i plåten i några miunter och lägg därefter upp dem på ett galler för att svalna helt.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Helt ärligt känns det faktiskt som att det kan vara något som TILL OCH MED JAG kan klara av. Och då är det enkelt 🙂

  2. Om man vill göra med choklad i, tillsätter man hur mkt kakao ??
    Kram.

  3. Om du vill gjöra med chokladsmak så skulle jag säga mellan 3msk och 1/2dl kakao, det beror lite på hur stark smak du vill ha. Jag skulle också byta ut mjölken mot filmjölk eller yoghurt eftersom kakao kan göra cupcakes lite torra och filmjölk eller yoghurt gör dem lite saftigare. Om du har i så mycket som 1/2dl kakao så skulle jag minska på mjölet med 1/4dl för att det inte ska bli för stabbigt.

  4. jag skulle föreslå att man kan boosta grundreceptet med lite hårt vispad äggvita. Vill man ha en hög, fluffig och mjuk cupcake så är detta ett jättebra trick. Dessutom tycker jag man måste ha en gnutta salt i smeten för att balansera av det söta. Annars smakar det bara som en vanlig sockerkaksmuffins… svenskt och tråkigt.

    /Olivia

  5. Alltid bra med grundrecept, skall se till att spara detta recept

  6. Olivia,
    Just det där med äggvita har jag faktiskt inte prövat. Det måste jag se till att exprimentera lite med!

    Saltet har jag medvetet uteslutit från grundreceptet även fast jag själv använder det ibland också för att, precis som du säger, balansera upp smakerna.

    Däremot har jag i mitt exprimenterande flera gånger märkt att det inte riktigt passar med salt till vissa andra smaker. Det beror ju på vad man vill ha i och eftersom detta är ett grundrecept så uteslöt jag det och då blir det upp till var och en att tillsätta.

    Om man vill ha det i smeten så skulle jag till denna mängd rekommendera ungefär 1/4tsk eller liknande.

  7. Spelar det någon roll vilken fetthalt det är på mjölken?

  8. Fetthalten på mjölken spelar ingen roll. Jag har bakat på allt från minimjölk till vispgrädde. Det skiljer såklart lite smakmässigt, ju högre fetthalt desto krämigare cupcakes. Men baka på det du har hemma.

  9. det där är för mig ett vanligt muffinsrecept och inte cupcakesrecept. Har du provat den ”amerikanska” varianten? jag har ett par jättebra.
    jeri

  10. kökschefen.se/Lars says:

    Hur fick du detta intresse för cupcakes/muffins?

    Det kunde vara trevligt att publicera något eller några av dina recept på http://www.kökschefen.se.

    Får jag låna (med länk givetvis)?

  11. superbra recept. mina blev fantastiska! ^^ Ett tips, tre tsk är lika mycket som en msk! 🙂 På så vis kan man spara på disken!

    Kram// Jonna

  12. Hur många cupcakesblir dt ca på en sats?

  13. Jenny,
    Det blir 12st normalstora cupcakes, så en vanligt muffinsplåt.

  14. Suveränt gott (& enkelt( recept! Länkade till dig på min blogg, om det är okej?
    Mvh Sara

  15. Hej Danielle! Jag undrar vilken storlek du har på dina cupcakes(här på bilden)? Tacksam för svar.
    Mvh Saga/Kristyr

  16. De är normalstora på denna bilden, just dessa är gräddade i silikonformar och inte i muffinsplåt.

  17. Verkligen ett kanon recept, tack! 😀

  18. Hade i lite kardemumma i mina och sen spritsade jag över smält choklad… MUUUUUMS!! Har aldrig lyckats göra fluffiga och höga cupcakes eller muffins. Så glad 😀 Det blev 11 st men vet inte om jag kommer ha några kvar innan familjen kommer hem så jag måste bjuda. Nä nu blir det en till 😉

  19. Tack underbaring för detta fantastiska recept! Till och med jag som inte kan baka alls har lyckats få höga och fluffiga cupcakes! Hurra! (Jag hackade i marabou mjölkchoklad, nom!)

  20. Vilket super recept, men jag gräddade mina i bara 15 minuter istället för 25…
    Jag hoppas att det är okej om skriver dit recept i min blogg och sedan länkar till din. 🙂

  21. Testade ditt recept…och provsmakade just. Det blev superbra! Luftigt och gott! De såg till och med nästan fina ut. Har inte lyckats alls med en del andra recept. Känns toppen att ha ett enkelt recept att plocka fram i nödens stund…just nu inför grabbens kalas. Tusen tack! Kommer att rekommendera för andra.

  22. Jätte bra recept! Stort tack!

  23. Stephanie says:

    Hej!

    Jag undrar varför man smälter smöret och sedan vispa in ägg och mjölk – det blir inte så mycket att vispa upp om du förstår vad jag menar. Är det inte bättre att inte smälter smöret?

    Tack för en fin blogg!

    1. Danielle Författare says:

      I det här receptet är det inte tänkt att ägget ska bli fluffigt som man tänker sig att det blir när man vispar upp ägg och socker när man bakar sockerkaka. Tanken är att smör, ägg och mjölk bara snabbt ska vispas ihop och sedan röras ned i de torra ingredienserna. Det är ett enkelt och okomplicerat sätt att baka på som inte kräver några elvispar eller hushållsmaskiner. Det här receptet tycker jag är en bra grund att börja med eftersom det är enkelt och jag har bakat dem massor med gånger och verkligen misshandlat dem utan att det blir knepigt. Traditionellt sätt brukar cupcakes annars bakas genom att man vispar smör och socker och sedan tillsätter äggen ett i taget. Det har jag också recept på under fliken ”Cupcakes” om du vill testa det.

      1. Stephanie says:

        Hej igen! Tack för svaret. Cupcakesen blev goda och luftiga! 🙂 Jag hade kört ägg, smör och mjölk i hushållsmaskinen och tyckte inte att det gjorde något. Nu förstår jag att man ska bara vispa ihop dem snabbt! Jag ska kolla ditt andra recept och prova nästa gång. Tack för alla tips och recept…det är väldigt inspirerande!

  24. Jag lyckas inte med detta recept och undrar om du vet vad som kan vara fel. Jag har bakat tre omgångar, i varmluftsugn och på bpde den angivna temperaturen och lite lägre. Mina cupcakes blir så torra 🙁 Jag siktar ner de torra ingredienserna försiktigt

    1. Temperaturen i det här receptet är anpassad efter en vanlig ugn vilket betyder att du ska sänka din ungefär 25 grader. Sen är ugnar olika. Du kanske inte ska ha inne dina cupcakes så länga som det står. Det är det enda jag kan komma på just om de är torra. Ett annat tips är att använda filmjölk som vätska, det gör dem väldigt saftiga också.

  25. varför skär sig mjölken när jag ska vispa ihop de blöta ingredienserna?!

    1. Hej Malin,
      Det är inte mjölken som skär sig utan smöret som reagerar på den kalla mjölken. När den kalla mjölken vispas ner i smält smör så stelnar smöret lite då det blir en liten temperaturchock. För att undvika de bör du smälta smöret försiktigt och sedan låta det svalna igen. Men det kommer inte förstöra hela ditt bak om smöret skulle stelna till lite heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close