Igår var det min födelsedag och det borde man ju egentligen fira med en stor jordgubbstårta när man fyller år som jag på sommaren mitt i jordgubbssäsongen. Men, jag har bakat som en tok här i dagarna och kände verkligen inte för att också slänga ihop en jordgubbstårta, som tur var hade jag länge funderat på att baka denna pajen för att delge er läsare men inte hittat ett bra tillfälle, men nu med denna i bakhuvudet så var det äntligen dags!
Det är egentligen min moster Carola som hittat på receptet, hon är lika baktokig som jag och kommer på många mumsiga idéer. När jag var liten kallade jag henne för ”Moster Kolan” och det känns ju lite passande att lägga upp hennes Dumlekola paj till er här bara därför. Men receptet kommer med en liten varning! När man väl har ätit den en gång glömmer man nämligen aldrig bort den och tänker på den vid de mest olämpliga tillfällen, bara så ni vet…
Dumlepaj med banan
Ingredieser
- 175 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1,5 påse Dumlekola Med andra ord det som är kvar i påsarna efter att alla som gått förbi köket nallat!
- 2-3 st st bananer
- Vaniljglass
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker och vaniljsocker direkt i kastrullen och rör runt. Tillsätt mjölet och bakpulvret och blanda ordentligt till en deg, låt svalna lite. Tryck ut i en pajform och förgrädda cirka 10 minuter i 175 grader. Ta ur dumlekolorna ur pappret och skär den på mitten eller i tre delar, fördelar kolorna över pajskalet. Såhär långt kan du förbereda pajen i förväg. Precis innan du ska sätta in pajen i ugnen, skiva över bananer så att det täcker kolorna. Grädda i 20-30 minuter i 200 grader eller tills dumlekolorna smält och bananerna fått lite färg. Bananerna kan inte skivas i förväg eftersom de blir fula i färgen. Servera med glass!
Linda Lunda
Mmmumsigt!
Men kan man inte ha apelsin i stället för banan ;o)??
Anonymous
Aaa…min paj 🙂 hoppas den smakade allra bäst på din fördelsedag..
Kram moster Kola
Lenis
Grattis i efterskott! 😀
Sandra drömkaka
Åh grattis i efterskott! 🙂 Den såg supergod ut pajen mmm!
Nej med lavendel har jag aldrig provat, vet att Leila Lindholm brukar baka drömmarna med det så kanske testar det nån dag 🙂
Hmm jag vet inte vilken storlek min tyll är, men dom hade tre & jag tog mellanstorleken!
Måste ta & köpa mej fler, älskar att spritsa dekorationer 🙂
Hoppas du har en härlig & solig dag!
Maria
Den ska bakas IDAG!!!! Tack för tipset. Har en vän från USA här som äter honung med sked…gillar sötsaker mao.