För mig betyder höst och vinter massor med goda rotfrukter och de passar minst lika bra till bakverk som till middagen. Morotskaka är ju en riktig klassiker och dessa cookies är precis just det fast i cookie-form. Två härligt saftiga Morotscookies som smakar kanel, ingefära och muskot och ett lager vanilj och cream cheesefrosting emellan. Mums! Receptet kommer från Martha Stewarts Cookiebook och har du inte redan en av hennes bakböcker i bokhyllan, skaffa en bums!
Jag bakade stora cookies (har fortfarande lite svårta att förstå vitsen med små) och då räcker denna smeten till 16-20st, alltså 8-10st dubbla kakor. Men baka dem precis så stora som du vill, tänka bara på att kakorna bör vara ungefär lika stora för att det ska bli snyggt att sätta ihop dem.
Dubbla morotscookies
Ingredieser
- 100 g smör osaltat
- 1 dl socker
- 1 dl farinsocker
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,25 dl vetemjöl
- 0,5 tsk kanel malen
- 0,25 tsk ingefära malen
- 0,25 tsk muskotnöt malen
- 1 nypa salt
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2,25 dl havregryn
- 1,7 dl rårivna morötter ca 2st
- 1 dl russin
Vaniljsfrosting
- 100 g cream cheese
- 50 g smör osaltat och rumstempererat
- 1,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Vispa det rumstempererade smöret och sockret tills det är ljust och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa till en jämn smet. Häll i vetemjölet, saltet, kryddorna, bakpulvret och bikarbonatet, blanda samman till en deg. Arbeta in havregrynen, morötterna och russinen. Forma degen till 20st ungefär lika stora bollar. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
Vaniljfrosting
- Rör cream cheesen mjuk med slickepott. Blanda i lite smör i taget och rör tills det är en jämn smet. Sikta ner vaniljsocker och florsocker och blanda försiktigt ihop det till en jämn kräm. Bred på avsvalnade kakor och tryck ihop dem så att de blir dubbla.
Erika - Bakglädje
Mums, de där åkte raka vägen in på min att-göra-lista.
Cupcakesfluffan
Ser himla mumsigt ut, de måste jag testa att baka
Anna
åh, ser supergott ut, varken sett eller hört om något liknande förut!
Emma
Hej!
Superhärlig blogg verkligen! 🙂
Jag tänkte göra chokladmuffins med marshmallowfluff till min ettåringskalas i helgen, och jag har köpt fina gröna muffinsformar. Min fråga är om jag kan ha i grön karamellfärg i frostingen utan att det förstör något? Tänkte det kan va snyggt till dom gröna formarna… Allt för att matcha du vet 😉
Tack, och kram!
Helena S
Men Guud, morotscookies?! Det låter ju nästan för bra för att vara sant! De här ska jag baka SNARAST!!
Danielle på HeavenlyCupcake
Emma,
Det bästa är att ha pastafärger gjorda gör mat och bakning. De ger mycket bättre färg än vanlig karamellfärg. Men jag tycker absolut att du kan provfärga lite av frostingen och se hur det ser ut. Det kommer att bli ljusgrönt men beroende på vad formerna har för färg så kan det ju bli riktigt snyggt det med. Pastafärger kan du få tag på på Panduro ifall du har det i närheten.
Lovisa
MUMS fillibabba !! dom såg goda ut å lite annorlunda ändå !!
Hallon & Blåbär
Wow, dessa låter ju bara fantastiska och härligt med nytänk =)
Theresesynte
Hej! Så fort jag såg dom här kakorna bestämde ja mig för att göra såna. Nu har jag gjort de, och dom blev ju kanon goda!! Så tackar så hemskt mycke för receptet!
Fanny Roethlisberger
åh, jag älskar morotskaka och har länge velat testa de där macaroonerna, men inte vågat (läs: tagit mig tid). Det här ser ut som en blandning av de två ju 😀
Tänkte ha i lite citron i fyllningen, tycker lime/citron frosting är pricken över i:t på morotskakan nämligen.
Tack för inspiration! 🙂
Anonymous
Cookiesarna blev helt underbara och goda:) måste säga att din blogg är fantastisk! Du är en riktig inspiration för en kak- och bakälskare som mig:). Tack för supergoa recept! Mvh Maria D