För ett tag sedan så var det Kanelbullens Dag. Jag är inte speciellt mycket för sådana typer av dagar, inte ens när det gäller bakverk så det blev inga bullar hemma hos mig den dagen. Jag är absolut inte den som ställer sig och bakar kanelbullar på fyra paket jäst för att fylla frysen. Jag är mer ”in the moment”. Jag har inte alltid varit sådan. När jag började baka så fyllde jag hela frysen med muffins i alla möjliga olika smaker. Min pappa undviker till denna dag fortfarande muffins som pesten, tio år senare. Det är egentligen lite hissnande att tänka på de där tio åren och hur jag under så lång tid använt bakning för att få utlopp för min kreativitet och min nyfikenhet samtidigt som jag slappnade av med hjälp av själva skapande processen. Jag har märkt hur mycket mer jag uppmärksammar sådana saker nuförtiden.
Men ibland får jag sådan lust att baka bullar. Att knåda och sedan snurra ihop bullar är något av det mest avkopplande man kan göra tror jag. Men eftersom jag sällan gillar att baka samma sak om och om igen så brukar jag festa till det lite och göra halva satsen i någon ny spännande smakkombination och den andra halvan blir vanliga traditionella kanelbullar.
Den här gången blev det blåbärsbullar med cream cheese. Blåbär tycker jag känns höstigt och i kombinationen med cream cheese är det svårslaget. Eftersom den här fyllningen kan vara lite krånglig och rinnig så har jag inte snurrat dessa bullarna som jag brukar göra med mina bullar utan jag har rullat ihop dem till en längd och skurit dem istället. Sedan har jag lagt dem i lite högre och kraftigare formar och ställt dem i en muffinsplåt för att bullarna inte ska flyta ut och tappa sin saftiga fyllning. Det har också fördelen att bullarna blir höga och ser riktigt fina ut. Jag har bara penslat mina bullar lite lätt men du kan strö lite råsocker, mandelflarn eller pärlsocker på dem om du vill med.

Blåbärsbullar med cream cheese
Ingredieser
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- ca 14dl vetemjöl
- 150 g smör rumsvarmt
Fyllning
- 300 g blåbär frysta eller färska
- 150 g syltsocker för en mer sockrat kompott öka mängden syltsocker upp till 300g
- 1 msk maizena
- 200 g cream cheese
Gör så här
- Smula ner jästen i en degskål och tillsätt socker. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen och sockret, rör om så att det löser sig. Häll i hälften av mjölet och arbeta samman till en deg. Tillsätt salt och smör, arbeta sedan ner resterande mjöl till en smidig deg. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Fyllning
- Koka upp blåbär och syltsocker. Låt koka på låg värme tills blåbären är lite lätt mosiga. Vispa ner maizena och koka någon minut tills kompotten tjocknat lite. Den kommer tjockna mer när den svalnar. Låt kompotten svalna tills den är rumsvarm. För att skynda på avsvalningen kan man hälla över kompotten i en värmetålig skål och ställa den i lite kallt vatten.
Utbakning
- Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, kavla ut till en rektangelsom är cirka 1/2cm tjock och skär degen i cirka 4cm breda remsor. Bred på blåbärskompott och lägg en klick cream cheese i ena änden av remsan. Rulla sedan remsan så att cream cheesen hamnar i mitten. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och lägg sedan de rullade bullarna i formen. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda i 225grader i cirka 15 minuter. Bullarna ska ha fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.