Världens Bästa Tårtbotten

Tartbotten pinterest
Nu mina vänner bakas det tårta hemma hos fröken Heavenly Cupcake! Ni ska därför få receptet på världens bästa tårtbotten. Den är superenkel att baka. Tro mig, jag har bakat tio stycken på rad. Jag har fått receptet från min moster som bakar underbart goda och fina tårtor. Det var också henne jag hjälpte med de många bottnarna och hade jag inte varit en snäll systerdotter så hade jag aldrig rekommenderat att baka 10 st tårtbottnar i rad. Speciellt inte om det är över 30 grader ute och ugnen går för fullt. Men jag kan i alla fall garantera att receptet är riktigt genomtestat! Jag har verkligen svettats för att testa det ordentligt.

Detta recept räcker till en springform som är 24cm i diameter. Det är den vanligaste storleken på springform så chansen är stor att du har en hemma i skåpet. Du behöver också tre stora glas. Börja med att klä springformen med bakplåtspapper. Gör en botten genom att rita av ringen och klippa ut. Dela sedan ett bakplåtspapper längstgående så du får två långa remsor. Dessa användes för att klä kanterna. Bakplåtspappret måste vara högre än kanten på formen för tårtbotten kan ganska hög och risken finns att den reser sig ovanför formkanten. Smörj springformen med lite smör och tryck dit bakplåtspappret så håller det sig där det ska vara.

5 st ägg
socker
potatismjöl
vetemjöl
1,5 tsk vaniljpulver
1 1/2tsk bakpulver

Knäck 5 st stora ägg i det ena glaset. Ställ det andra glaset precis jämte och mät upp socker till samma höjd som äggen. I det tredje glaset fyller du på med ungefär 1/3 potatismjöl och resten med vanligt vetemjöl. Istället för att måtta med decilitermått så använder vi ögonmåttet och måttar med glasen. Tillsätt sedan vaniljpulver och bakpulver i mjölglaset.

Tartbotten-02

 

Häll ägg och socker i en bunke och vispa ordentligt tills det är vitt och pösigt. Och jag menar ordentligt. Det tar lång tid och ska bli väldigt fluffigt och vitt. Om du har en Kitchen Aid eller annan stående elektronisk mixer så går det här lätt och smidigt med en vanlig elvisp lovar du dig själv att börja lyfta tyngder nästa vecka. När du tror att det är färdigt, vispa några minuter till. Är du en lika otålig person som jag, vispa dubbelt så länge som du tror räcker. Vi talar alltså över 10 minuter med vanlig elvisp. Det är värt de extra minuterna!

Sikta ner mjölblandningen i de uppvispade äggen. Vänd ner allt med slickepott så att det blandar sig. Försök att inte röra för mycket, utan precis tills allt just blandat sig. Vispa absolut inte ihop det med elvispen! Ju mer du rör desto mer utvecklas gluten och då blir kakan seg, vilket vi absolut inte vill att vår tårtbotten ska bli. Häll smeten i din förberedda form och grädda längst ner i ugneni cirka 35 minuter på 175 grader. En sticka ska komma ut ren när tårtbotten är klar.

Låt kakan svalna i ringen så håller den formen bättre. Vill du ha en riktigt snygg tårta så är det ett bra tips att vända botten upp och ned på ett fat och sedan spänna åt ringen runt omkring igen. Till detta behövs dock mycket god koncentration och simultanförmåga. Ett hett tips att är att inte glömma bort att formen är varm. Mycket varm. Jag hade blåsor på fingrarna i en vecka sist det hände.

Nu har du en perfekt tårtbotten! Låt kallna helt innan du skär i den. Fyll den och dekorera med precis vad du vill. Vill du ha chokladbottnar byter du bara ut 1/3 av vetemjölet mot kakao. Lätt som en plätt!

84 reaktion på “Världens Bästa Tårtbotten

 1. madde

  Ville bara säga att jag beundrar din blogg. Jag hittar alltid något nytt fascinerande recept som jag provar. Jag har bakat dina Devil’s food minicupcake och dina chokladbrownies. Det är kul att få prova på något som sticker ut. 🙂 Dessutom är kakburken.se en jättebra sida som jag kommer att ha användning av.

  /Madde

  Svara
 2. Alexandra - Kärlek på tallrik

  Tack snälla för det här receptet, jag ville baka tårta häromdagen men gick helt vilse i tårtbottendjungeln 😉 Måste också införskaffa en springform i rätt storlek, har bara en som är typ 28 hemma, och inga tårtbottnar blir bra i den =(

  Svara
 3. Anonymous

  Hej och tack för en jättebra blogg!
  Jag undrar om du har något tips när det gäller att blanda ner mjölet utan att det blir klumpar i smeten. Hur mycket jag än siktar mjölet och blandar försiktigt med slickepott så får jag ändå ALLTID äckliga mjölklumpar i mina tårbottnar och sockerkakor :(. Några förslag? Vad gör jag för fel?

  Svara
 4. Danielle på HeavenlyCupcake

  Om du siktar mjölet innan och blandar försiktigt så kan jag faktiskt inte komma på något mer sätt för att undvika klumparna. Har du funderat på ifall det beror på hur du förvarar mjölet? Jag förvarar i och för sig inte mitt på något speciellt sätt och har aldrig gjort men testa att ändra på det och se vad som händer. Det är det enda jag såhär på rak arm kan tänka mig skulle kunna ha betydelse. Hoppas du får bukt med det för mjölklumpar är ju aldrig roligt!

  Svara
 5. Gina

  Hej Danielle!
  Jag vill bara börja med att säga att jag älskar din blogg! Jag använder mig flitigt utav dina recept, och beundransvärt har de hittils aldrig gått fel! Jag har bakat din vita chokladtårta – vilket fick stående ovationer – och så har jag använt ditt ”gamla” tårtbotten recept till andra tårtor jag bakat. Har även bakat dina woopie pies, vilka var svåra att sluta äta =P och nu sitter jag och väntar på att ”världens bästa tårtbotten” i choklad skall gräddas så jag kan göra en god tårta av den till en god vän som fyller år idag. Som jag sa innan, dina recept har hittils aldrig (och jag förväntar mig inget annat än de) gått snett, och det beundrar jag dig för!

  Jag har ett förslag till ”Anonym” som undrar hur man kan sikta mjöl utan att det skall klumpa. Jag använder mig alltid utav en fin sil – speciellt i de fall då man inte får överarbeta smeten. Sikta mjölen i en fin sil – lite i taget så att det inte spiller över – och rör om med en sked längst ”nätet”. Mjölen blir så fin som den kan bli och helt omöjlig att klumpa sig i smeten =)

  Tack Danielle för den underbart inspirerande blogg du skapat!
  // Gina

  Svara
 6. Gina

  Nämen gud förlåt mig, nu är jag helt ute och cyklar! Du skrev ju redan ett fint svar på ”anonym”s fråga. Ni får ursäkta mig, har jobbat natten så jag är lite virrig som ni märker! Har även skrivit att man ska sikta in mjöl i silen men jag menar självklart häll över lite mjöl i silen.

  Ha en fortsatt trevlig dag allesamman!

  Och tack ännu en gång för din fina blogg!

  Svara
 7. Danielle på HeavenlyCupcake

  Gina,
  Jag själv är en lätt förvirrad person även under de bästa omständigheter utan att ha jobbat hela natten 😉

  Det är jätteroligt att höra att du uppskattar mina recept och att du får så bra resultat. Jag försöker, min virrighet till trots, att skriva så tydligt och enkelt som möjligt. Men det är en utmaning, och jag blir såklart glad när jag hör att resultaten även blir bra för andra!

  Lycka till med tårtbakandet!

  Svara
  1. karro

   Hej ! jag tänkte bara kolla vart man gräddar tårtbottnen i ugnen, längst ner eller i mitten? 🙂

   Svara
 8. Anonymous

  Ett tips om du vill vända på kakan medans den svalnar, är att spänna loss ringen och ta loss papparet. Vik sedan en kökshandduk på längden, skjut sedan över kakan på handduken, lägg det nya fatet över kakan, vik upp kanterna på handduken över fatet, ta ett bra grepp om handdukskanterna och fatet och vänd, utan att bränna fingrarna 🙂

  Svara
 9. Maria

  Hej Danielle!
  Måste bara börja med att skriva hur fantastiskt duktig du är! Blir inte alls avis 😛 .
  Om du har lust och ork, skulle jag gärna behöva lite tips och råd. Fyller år nu på Måndag som kommer och tänkte göra en tårta av chokladbotten. Vill helst ha en rektangulär. Går de med detta receptet? . Hade tänkt ha SP eller marsipan (vit) uppe på och längst ner ha pärlor runt kanterna, sedan en blomma uppe på tårtan av en form jag har beställt.
  Här kommer mitt problem. Vad jag ska ha i . Tänkte dela tårtan i tre delar- Har hört att choklad och hallon passar så bra ihop men aldrig provat.
  Har gjort en geischafluff förut så vill prova något nytt. Har du några tips vad jag kan ha i tårtan?

  Vore jätte tacksam för svar

  Du äger!! =)

  Svara
  1. Danielle

   Maria,
   Självklart kan du göra chokladbotten av detta receptet. I mjölglaset lägger du 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao och 1/3 vetemjöl. Formen spelar inte heller någon roll, bara de är ungefär lika stora. Annars ökar och minskar du bara äggen.

   Hallon och choklad är en riktigt bra kombo. Jag gjorde en tårta med det bara häromdagen. Annars kan jag verkligen rekommendera dumlefluff, supergott! Om du gör en chokladfluff på det ena lagret och en fruktig mousse på det andra så tror jag det blir jättebra. Mousse gör du enkelt genom att koka en kompott (bär med lite syltsocker) och blanda ner typ 1-1,5dl i 3dl vispad grädde. Söta ev. lite extra med florsocker. För att lyfta tårtan till nästa nivå, lägg ett tunt lager kompott på botten innan du lägger på moussen. samma sak gäller även fluffen. Strö lite hackad choklad över fluffen när du brett på den. Gästerna uppskattar att få bitar i med extra mycket smak.

   Hoppas det hjälpte dig!

   Svara
 10. Maria

  Tack så jätte mycket! =) Önska jag va lika duktig som du på att baka, för har de lite av ett intresse.

  Får se hur de blir. Är några dagar kvar:P Innan de ska jag baka massa muffins och kakor nu i veckan! =)

  Svara
 11. Linda

  Hej.
  Tack för ett super tips. ska verkligen testa ditt recept på tårtbottnarna till min sambos 40 årsdag.
  Jag undrar om du har bakat glutenfritt någon gång. Jag har aldrig gjort det men skulle behöva lite hjälp om du har några tips.
  Hälsninar LInda

  Svara
 12. Anonymous

  Efter två misslyckde tårtbottnar igår gjorde jag den här. Och den blev helt ok! Det var bara det att den sjönk ihop massor när den svalnade. Hur förhindrar jag det? 🙁

  Svara
  1. Danielle

   Det låter som att du haft för varm ugn. Alla ugnar gräddar olika. Sänk temperaturen och låt tårtan stå inne lite längre istället. Det är
   När tårtan gräddas för snabbt som den kan sjunka. Jag har hört flera som haft problem med temperaturen. Själv hat jag aldrig haft något problem med den, men som sagt. Alla ugnar gräddar olika!

   Svara
 13. Anonymous

  Grattis till en fantastisk sida! Du beskriver allt enkelt. Än så långe har jag bara bakat en av dina cupcakes med choklad som var jättegod. Det var givetvis inte den sista för allt ser så gott ut. När du skriver vetemjöl här ovan är det då vetemjöl special eller vanligt vetemjöl? Jag har tidigare använt mig av Manitoba Cream till flätor. Kan man ta Manitoba Cream till din tårtbotten? eller vad rekommenderar du?

  Svara
  1. Danielle

   Du ska använda vanligt vetemjöl. Både Manitoba Cream och Vetemjöl Special innehåller mer protein som är bra när man ska baka bröd. Proteinet binder mer vätska och gör degen luftigare och högre ifall du knådar den länge. Det är inte så vanliga kakrecept är uppbyggda. Ju mer man vispar och rör i en kaksmet desto mer glutentrådar bildas och kakan blir seg. Därför bör du använda vanligt vetemjöl.

   Svara
 14. Anonymous

  hej jag uppskattar din blogg du e väldigt duktig på det du gör… jag har lite svårt att förstå hur det går till med tre likadan glass osv om jag vill göra olika storlekar hur ska jag då fördela recepten på fem olika storlekar exempel.recept.. funderar göra fem våningstårta till en vän och jag vet kanppt vart jag ska börja…e du snäll och ge mig några tips o ide..

  Svara
  1. Danielle

   Man ändrar storleken på tårtan genom att lägga till och dra bort ägg. Sedan fyller man de andra två glasen utifrån det. En form på 20cm skulle alltså ha 4st ägg och en på 30cm 6st osv. Du måste också ändra hur mycket bakpulver du har i. Det här sättet att baka tårtbotten finns på massor med bloggar. On du googlar lika delar tårtbotten så kommer säkert tabeller på detta. Om du ska baka femvåningstårta får du nog använda ett annat mer kompakt recept. Vår svenska typ av tårta med luftig botten och mousser mellan passar inte till att göra då höga våningstårtor. Då måste du baka en annan typ av tårta som håller för tyngden.

   Svara
 15. Karol Ostrovsky

  Trevåningstårta med 2st ägg per våning fungerade utmärkt (med en mousse per våning plus en mellan varje våning)! Skall man högre då behövs kanske en annan typ av tårta precis som Danielle skriver.

  Svara
 16. elin

  Hej! Jag förstår inte riktigt om jag vill ha chokladbotten då det stod att man byter ut vetemjölet mot kakao, sen i en kommentar skriver du att man tar 1/3 potatismjöl 1/3 kakao och 1/3 vetemjöl??
  Jag kanske är lite snurrig men förstår inte riktigt hur jag ska göra hehe!

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Jag kanske var lite otydlig i receptet när jag skrev att du byter ut 1/3 av vetemjölet för jag menade mer en tredjedel av mjölsglaset då det som sagt innehåller även potatsmjöl. Du byter alltså inte ut vetemjölet helt för då förlorar du en del egenskaper som vetemjölet ger till receptet. Men det spelar ingen större roll om det inte blir exakt. Att jag skrivit en 1/3 beror på att jag tycker det är lagom smakmässigt. Vill du byta ut mindre än det så går det givetvis bra. Jag skulle dock inte rekommendera att byta ut mycket mer än så eftersom jag inte kan garantera att tårtbottnen håller ihop som den ska då.

   Svara
 17. Hanna

  Hej. Hittade din blogg idag och jag måste säga att jag verkligen älskar den.
  Jag är en liten baknörd om man får säga så hehe, så din blogg är kanon.
  Har testat tårtbottenrecept med detta smarta påhitt med glasen, och jag kan nog säga att jag tycker att bottnarna blir bäst då! 🙂 tack än en gång för en bra blogg, ska baka lite i morn så får se va jag hittar för mumsigt här inne :D..
  Kram Hanna

  Svara
 18. Em

  Hejsan!

  Om man delar upp smeten för att man vill färga smeten i olika färger och sedan gräddar dem i 2 st 20cm springformar ist…går det ändå att få dem höga tror du?

  Vänliga Hälsningar Em

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Det beror helt på hur många ägg du stoppar i. Detta receptet är gjort för en 24cm springform. Om du tar bort ett ägg har du nog ganska lagom till en 20cm springform. Ska du baka två 20cm springformar får du nog använda dubbelt så många ägg om du vill ha samma höjd på dem. Oftast har man inte tre lika stora glas för så många ägg. Så jag skulle nog vispa dem var för sig ändå. Då får du dessutom lättare upp höjden på ägg- och sockervispet.

   Svara
 19. Nathalie

  Följde ditt recept och gjorde mitt livs första tårtbotten, den blev PERFEKT! Jag imponerade djupt på min mor som har gjort en hel del tårtbottnar i sitt liv, tack så mycket! 🙂

  Svara
 20. Malin Peterson

  Hej! Åh jag skulle vilja pröva det här receptet till min dotters kalas, jag har tänkt göra en långpannetårta, vet du hur mycket man behöver av alla ingredienser då? Har tänkt att tårtan ska vara ca 34 cm × 42 cm, för så stor är långpannan jag har. Så får jag skära den mindre i efterhand annars blir tårtan gigantisk 😉 Vill kunna ha den i 3 delar också så vill ju att den ska bli hög och fin 🙂 Vore så snällt om du vill och kan hjälpa mig 🙂 Mvh Malin

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Jag vet inte riktigt om jag hänger med på hur stor du vill att tårtan ska vara färdig. Men när man gör större tårtor kan det ibland vara lättare att baka bottnarna var för sig eftersom det blir jättesvårt att skära dem jämnt, man har sällan så långa knivar. När jag har bakat så stora tårtor har jag använt mitt andra tårtbotten recept och bakat samma sats som skulle fungera i en 24cm springform fast i hela långpannan och sedan använt det som ett lager. Man får grädda dem kortare tid bara för att de inte är så tjocka. Det tror jag är smidigare än att baka en stor. Så fort du tar ut långpannan ur ugnen kan du vända bottnen mot en annan, platt plåt och låta den svalna på den och använda långpannan direkt igen. Så tar det inte så lång tid heller.

   Svara
 21. Marie

  Hej,
  Vilken underbar blogg du har 🙂

  Gäller 175 grader varmluftsugn eller den äldre varianten? Jag har den äldre och undrar hur många grader jag ska baka ön tårtbotten i 🙂

  Svara
 22. Carola

  Provade och bakade detta recept imorse, gud vad hög och fin den blev 🙂 Ska bli en jordgubbstårta till midsommarfesten imorgon, så hur den smakar vet jag inte än 😉 Men är det lika god som den blev fin och hög så blir det nog succè!!!

  Svara
 23. Rebecka

  Hej, tack för en bra blogg!
  Skulle baka din tårtbotten idag, en jättebra beskrivning men, jag misslyckades som vanligt.
  När jag tog ut den så sjönk den i mitten och i botten var det ett hål med bara smet 🙁
  Har du någon aning om varför?
  Smaken på den var sååå sjukt god, så skulle gärna vilja lyckas!

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Hej Rebecka,
   Det låter som att din botten inte gräddats färdigt. Olika ugnar gräddat olika och det beror faktiskt även en del på vädret. Sänk temperaturen lite och ha inne den längre. Lägg på lite folie om den får för mycket färg. Lita aldrig blint på tider som står i recept, de är alltid ungefärliga. Provstick alltid kakan innan du tar ut den. Du är inte ensam om att haproblem med ”lika-delar”-receptet. Jag har hört flera tårtbloggare som stött på samma sak och de har löst det som jag skrivit ovan. Jag har aldrig varit med om det själv och jag vet inte varför det blir så för vissa faktiskt.

   Svara
 24. Nina

  Hej!

  Tack för ett bra inlägg!
  Jag undrar om detta recept fungerar om man vill göra en våningstårta?

  MVH
  Nina

  Svara
 25. Erika

  Hej!
  Vill börja med att tacka för fantastiska tips – jag letar recept och inspiration till bröllopstårtan nästa år och har hittat både Swiss Marengue buttercream och tårtbotten här hos dig – stort tack!

  Vill bara inflika ang glutenfritt: Någon ställde en fråga tidigare om det går att baka detta recept med glutenfritt mjöl och du svarar att det ska bara vara att byta ut vetemjölet mot glutenfritt. Tyvärr vet jag av erfarenhet att det inte är riktigt så enkelt. Glutenfri mjölmix beter sig inte alls som vetemjöl och det är dessutom stor skillnad på olika sorters mjölmix (olika märken). Min erfarenhet är att det går åt större mängd glutenfri mjölmix än vetemjöl. Så man får prova sig fram, helt enkelt.

  Erika

  Svara
 26. Akina

  Just tatt ut botten ur ugnen! Ser jätte bra ut än så länge! Nu skall den få svalna och imorgon blir den ”bordet” till min sushi kaka! 😀

  Svara
 27. Jamaica

  27/10-2013

  Menar du;;;;;;!??

  Att jag skall som du säger sikta ner mjölet i äggsmeten o blanda försiktigt för hand tills allt har blivit smet??

  Jag skall alltså INTE anv visp o inte vispa smeten heller??

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Efter att du vispat ägg och socker riktigt vitt och pösigt så ska du inte vispa mer utan bara röra ner mjöl osv tills det precis blandat sig. Det gör man för att det bildas glutentrådar när man blandar mjölet mycket. Det är därför man knådar degar. Men i mjuka kakor vill man inte ha den segheten så då ska man inte blanda smeten med mjölet i mer än nödvändigt.

   Svara
 28. Fia

  Hej!
  Jag bor i spanien och har ännu inte lyckats hitta potatismjöl (har hört att det inte är godkänt som livsmedel här :s ). Hur blir det om jag struntar i det och bara tar vanligt mjöl? Eller borde jag välj att baka en annan botten?

  / Fia

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Du kan byta ut det mot vanligt mjöl. Det potatismjöl gör är att skapa en lite luftigare botten. Men det kommer inte att bli helt misslyckat om du bara kör på vanligt mjöl. Bottnen kan nog uppfattas som lite mer kompakt bara och liter mer lik sockerkaka.

   Svara
 29. Sara

  Hej,
  Vilken toppen sida du har!

  Jag tänkte baka din tårtbotten (chokladbotten) och garnera med maltesers på toppen. Nu undrar jag om du har tips på fyllning/ fyllningar? Vill inte ha med frukt. Läste om dumle fluff på någon kommentar, hur gör du den? Tänkte baka ikväll så hoppas på att jag hinner få svar, annars får jag göra det en annan gång igen bara 😀

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Dumlefluff gör du genom att värma 3dl vispgrädde och smälta ner typ 100-150g dumle som du skurit i småbitar. Sedan måste grädden kallna helt. Jag brukar låta den stå över natten i kylskåpet. Och så vispar du bara som vanlig grädde. Du kanske kan skynda på det hela genom att ställa ut den nu när det är så kallt. Men den måste verkligen vara helt kylskåpskall för att du ska kunna vispa den. Annars skulle du kanske kunna vispa grädde och vända ner karamelliserad mjölk (färdigkokad kola) eller kanske nutella.

   Svara
 30. Sara

  Tack för det snabba svaret, jag gör tårtan imorgon istället 🙂 en fråga till :$ har du nått tips på någon fyllning som passar till dumlefluffen gärna 2 olika 😀

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Hallon och citron eller kanske jornötssmör. Kör på typ samma princip. Vispa 3dl grädde och vänd ner ca 1dl sylt/lemoncurd/jordnötssmör.

   Svara
 31. Louise

  Verkligen kanon bra recept. Hög och fin tårtbotten som tillomed jag kunde dela på 3 när den va halvtinad. Rekomenderas!!

  Svara
 32. Åsa i Växjö

  Åhh vilken härlig beskrivning 🙂 Log och skrattade under tiden jag läste! Får nog testa det där.. Många bra tips! Blir nog till att följa din blogg framöver.. men just i kväll orkar jag inte.. God natt!

  Svara
 33. Diana Trkulja

  Hejsan
  Vill börja med att säga att jag älskar dina recept. Varje gång jag har bakat så har jag lyckats. Tack!
  Ska snart förbereda kalas för min dotter som fyller 3år och tanken är att göra en långpanne tårta …
  Så jag undrar om jag ska göra denna tårtbotten hur mycket ska jag öka med ingredienser så att det blir bra tårtbotten
  Då jag tänkt använda en långpanna som är 30×40?
  Tack på förhand
  Med vänlig hälsning, Diana

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Jag har ett bra recept på tårtbotten till långpanna men det ligger nog inte upplagt på bloggen. Annars brukar det vara ganska lagom med tredubbel sats om man har en stor långpanna. Jag ska se om jag hittar det andra receptet någonstans i mina gömmor 🙂

   Svara
 34. Isabell

  Har precis slängt ihop två fina tårtbottnar men ska inte ha kalas förrän om 2 dagar. Tycker du jag ska frysa in dem? Och isåfall ska de vara hela eller skurna?
  Tacksam för snabbt svar… Sitter lite i ”smeten” nu

  Svara
 35. Maria Forslund

  Suverän botten! Blev perfekt och sjönk inte alls! Tack! Ska alltid använda mig av det här receptet! Har provat många andra men dom har inte blivit lika bra!

  Svara
 36. Anonym

  Hej!

  Jättebra recept! Har gjort det flera gånger nu, både med vanilj och choklad som smaksättning.

  Däremot skulle det vara bra att skrivs in att de ska gräddas på nedersta falsen i ugnen, då toppen på botten kan bli lite bränd annars. Den har blivit det ibland men sen jag flyttade ner den från näst nedersta falsen till nedersta är problemet borta 🙂 Ett tips bara, inte så gott med bränt när man slitit ihop en tårtbotten,

  Svara
 37. Matilda

  Hej!
  Ska baka tårtbottnar till min brors student som jag vill ska vara höga och luftiga.
  Jag har använt ett lika delar recept innan, fast med glutenfritt mjöl, som blev jättebra. Provade många olika mjöl men kom fram till att finax glutenfria mjöl var bäst.
  Bakade dom tidigare bottnarna i vår varmluftsugn men funderar på om jag ska använda över- och undervärme istället för varmluft när jag bakar din tårtbotten för när jag bakar muffins så blir dom mycket jämnare när jag inte bakar med varmluft.
  Vad tror du blir bäst? 🙂

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Jag är lite dålig på att avgöra det eftersom jag aldrig bakar med varmluft själv. Men jag vet många som får bra resultat med varmluft också. Det bästa är att testa och ha koll hela tiden. Tänk också på att konvertera temperaturen så den passar vad du väljer.

   Svara
 38. Eva

  Hej hej!
  Skulle prova mig på att göra en riktigt hög tårta och fann ditt recept på nätet. Det såg riktigt enkelt ut och då det fått så många lovord valde jag det. Nu är andra botten inne i ugnen, men 35 minuter är på tok för kort tid. Den första fick jag ha inne i 55 minuter innan den satt sig och nu när den andre har gått 35 är den helt ”rå” i mitten. Det är inget större problem då jag bara kör den tills den är klar. Vad jag undrar är hur det kan komma sig att det skiljer sig så mycket på ugnar. 175 grader borde väl vara 175 grader oavsett vilken ugn man har? Jag har en ugn som inte är mer än 3 år gammal då den borde ju visa grader ganska korrekt tycker man.
  Hade varit intressant att veta.
  Med vänlig hälsning,
  Eva

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Hej Eva,
   Det kan bero på väldigt många saker. Tex om man har varmluft eller inte eller var man placerar tårtbotten i ugnen. Jag har inte varmluft men jag placerar kakan någonstans mellan mitten och längst ner. Alltså inte riktigt allra längst ner. Det är många som haft problem på andra håller att de har behövt sänka temperaturen och sätta bottnen längre ner i ugnen. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på tyvärr. Jag har själv aldrig haft problem med den här bottnen, varken åt det ena eller andra hållet. Det enda jag kan tänka mig är att den kanske är för kompakt och inte vispad tillräckligt länge. Nu är det bara jag som spekulerar men det är det enda jag kan komma på.

   Svara
 39. Caroline

  Wow! Vilket recept det blev helt fantastiskt!
  Bytte ut vetemjölet mot glutenfritt rakt av och tillsatte knappt en tesked fiberhusk! Tack för ett kanonrecept!

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Vad roligt att du gillade receptet! Och det är alltid lite extra kul när det blir bra att konvertera till glutenfritt, det är inte alltid så lätt. Om du någon gång vill prova en lite mastigare och chokladigare botten så vet jag av erfarenhet att min browniebotten blir grymt bra med glutenfri mjölkningen också!

   Svara
 40. Julia

  Hej!
  Jag tänkte göra en tårta baserad på denna botten och undrar hur hög din springform är?
  Den ser högre ut än den jag har hemma nämligen…så frågan är om jag ska baka i två omgångar eller en…
  Hur långt upp fyller du med denna smet i din springform? Halva formen eller mer? Den lär ju växla lite, så antar att jag måste ha lite space kvar i formen för den sakens skull men hur mycket?
  Tacksam för svar 🙂

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Min springform är inte högre än normalt. Och du har helt rätt, den här tårtbotten kommer växa ganska mycket. Det du gör är att smörja kanten ordentligt och klä kanterna på formen med bakplåtspapper som är mycket högre än formen. Det kommer se till att tårtbotten håller formen och inte rinner över.

   Svara
   1. Julia

    Tack för svar Danielle! Jag gjorde denna igår och herreeeee vad fin den blev! Har aldrig lyckats så väl med en tårtbotten som med denna. Blev så himla lycklig (jajamän, det är de här små guldkornen i livet minsann :D) Hädanefter är det detta recept som gäller. Jag var dock lite orolig för tiden, 35 min var för lite på min ugn och jag la först på 5 min och sen ytterligare 5 min, totalt 45 min alltså för jag var så rädd att den skulle sjunka ihop annars. Den sjönk inte det minsta men hoppas verkligen den inte är för torr när det är dags! Den ligger i frysen och väntar på helgen nu…:)

    Svara
 41. Leila

  Hej!
  Ska pröva detta recept nu, men inte nånstans i beskrivningen hittar jag i vilken fals i ugnen den ska gräddas i…

  Svara
 42. Marie

  Kan meddela att det blir bra bottnar även om man glömmer bakpulvret som jag gjorde 😛 Gick även fint att byta potatismjölet mot samma del maizena (Hade inget potatismjöl hemma)

  Jättekul recept. Kommer aldrig behöva slå upp ett tårtbottenrecept mer! Bara köra på ”glasmetoden”. Tack för att du delade med dig! =D

  Svara
 43. Frida

  Hej! Wow vilken fin blogg du har!! Har bläddrat i timmar nu och hittat massa inspiration. Fyller 18 nästa vecka vilket jag såklart vill fira stort. Tänkte baka denna botten till fredag, alltså om nio dagar. När är det lagom att göra den? Alltså hur länge kan den vara fryst och har du någon aning om hur lång tid det tar att tina den? Tinar du i mikro eller låter du den bara stå ”ute”? Hoppas så att detta bli bra!! En sista fråga, hur hög blir den på ett ungefär i en springform på 24cm i diameter?

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Jag har faktiskt aldrig fryst den. Jag brukar göra den en eller två dagar innan och lägga ihop den. Då hinner den safta till sig och blir riktigt god. Om du fryser den så tinat du den i rumstemperatur. Hur hög den blir beror på hur stora ägg du har och hur väl du vispar dem. Om du använder stora ägg och vispar roligt bra så blir den ca 10cm hög, utan fyllningen.
   Lycka till och grattis i förskott! Tagga mig gärna på bilder så ser jag hur det blev sen med!

   Svara
   1. Frida

    Hej igen! Nu är det bakningsdags.. Kan jag göra botten nu ikväll och låta den stå i rumstemperatur under natten för att sedan fylla den imorgon? Gör du även frosting flera dagar innan och låter den stå till sig eller är det det sista som ska fixas? Tack för all hjälp!! Taggar dig självklart i alla bilder sen 🙂

    Svara
    1. Danielle Inläggsförfattare

     Jag skulle fylla den samma dag som jag bakar den. Den behöver stå och safta till sig lite. Och frostingen brukar jag göra sist. Du kan frysa smörkräm men du måste ändå tina i rumstemperatur och vispa upp igen om du vill det. Den blir inte bra om du bara låter den stå i kylskåpet i flera dagar. Lycka till!

     Svara
 44. Mitra

  Hej!

  Har du något tips/recept på hur jag kan gå vidare med denna tårtbotten och göra en princesstårta. Vad ska jag ha i? hur ska jag göra det? 🙂

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Hej Mitra, en Prinsesstårta består av vaniljkräm och vispad grädde. Så dela bottnen och fyll med vaniljkräm. Toppa med vispad grädde och lägg över marsipan så har du en prinsesstårta! Du kan även ha sylt i om du vill men det ingår inte i en traditionell prinsesstårta.

   Svara
 45. Cecilia

  Hej,
  Tänkte använda denna botten och göra en långpannetårta med 2 lager tårtbotten, med blåbärsmousse emellan och toppa med vit chokladfrosting till min sons namngivningsceremoni. Lite cupcake i storformat tänker jag. Du skriver tidigare när det var någon som frågade om att använda denna i långpanna att köra på mängden för 24cm i diameter och grädda ett lager i taget, men grädda en kortare tid – min fråga är hur mycket kortare tid pratar vi om, halva tiden eller bara några minuter kortare? Dvs. När ska jag börja dra sticka?
  //Cecilia

  Svara
  1. Danielle Inläggsförfattare

   Hej Cecilia, jag skulle gissa på att det skulle ta ungefär hälften så lång tid att grädda den i en långpanna. Så börja titta runt 12 min första gången och se hur det ser ut. Lycka till!

   Svara
 46. Pingback: Chokladtårta med hallon och nutella – Mathilda Lundqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *