Cookie Dough Pie

Jag skulle kunna säga att jag gått och tänkt på den här pajen jättelänge, men det vore ljug. Saken är den att jag hittade receptet på en amerikansk blogg för länge sedan, tyckte det såg fantastisk ut, sparade det som favorit och glömde totalt bort det. Jag vet, jag förstår inte själv hur jag kunde glömma bort något så fantastiskt. Det virvlar runt massor med kakor i mitt huvud, det är mitt enda försvar. Ingen jag hittills har berättat om den för har dock förstått sig på namnet. De har uppenbarligen inte samma fascination av Ben & Jerry’s Cookie Dough Ice Cream som jag har. Hur kan man inte veta vad cookie dough är? Det är ju bara bland det bästa som finns i hela världen.

Jag är inte för halvfabrikat när det gäller bakning så jag valde såklart att göra min egen mördegsbotten. Visst förstår jag den amerikanska bloggarens argument i att inte göra det krångligare än vad det är när det ändå smakar så gott. Men jag håller inte riktigt med. Jag är nämligen en innehållsförteckningsnörd. Jupp. Inte enbart för att jag vägrar äta vissa grejer utan för att jag tycker det är rätt kul att studera innehållet i saker man stoppar i sig. Bara idag har jag studerat hela knäckebrödshyllan på ICA Maxi. Jag förfasade mig över att de knäckebröden jag trodde var nyttigast innehöll mest socker. Hur är det möjligt att ett så kallat GI-knäckebröd innehåller fyra gånger så mycket socker som vanligt? Nämnde jag att detta var en tidig morgonhandling, över en timma lång och som jag efteråt benämnde myshandling? Jupp, innehållsförteckningsnörd.

Av den anledningen tycker jag det är dumt att köpa färdig mördeg när det är så enkelt att göra egen.Då har jag full koll på vad det är i. Samma sak gäller Pannacotta-mixer. Det går ju lika snabbt att koka egen och man undviker mycket mystiskt. Jag gjorde alltså min egen mördegsbotten, jag vågar lova att ALLA kan baka den (och där med hela den här pajen) Det är inte svårare än att mäta och trycka på mixerknappen. Lätt som en plätt. Inga färdiga degar behövs. Resultatet ätes både varmt och kallt, med grädde, glass eller utan. Den ätes helt enkelt.

  Cookie Dough Pie 01

 
Cookie Dough Pie
Skriv ut
Mördegsbotten
 1. 150g smör
 2. 3dl vetemjöl
 3. 1/2dl socker
Cookie Dough fyllning
 1. 2st ägg
 2. 1dl vetemjöl
 3. 1dl socker
 4. 1dl farinsocker
 5. 170g smör, rumstemperatur
 6. 2dl chokladknappar (ca 100g mörk choklad, hackad)
Gör så här
 1. Dela smöret i små bitar och lägg ner det i en mixer. Tillsätt socker och vetemjöl. Mixa till en smulig massa. Knåda ihop till en deg. Kavla ut på en mjölad bakbänk. Kavla degen så stor att den precis täcker en pajform och kommer upp lite på kanterna. Klä pajformen med degen och ställ in att kallna i kylen.
Fyllning
 1. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Vispa ner det mjuka smöret. Rör därefter ner vetemjölet. Vänd ner chokladknapparna. Lägg fyllningen i pajskalet och vik ner kanterna så att de ligger lite över fyllningen. Grädda i 175 grader i cirka 50 minuter. Servera ljummen med vaniljglass eller kall som den är eller tillsammans med vispad grädde.
Heavenly Cupcake http://heavenlycupcake.se/

7 reaktion på “Cookie Dough Pie

 1. Anonymous

  Denna paj är numera familjens favorit, har bakat den ett antal gånger och den är sååååå god!!

  Svara
 2. Linda

  Måste säga att när den var klar såg den inte mycket ut till världen, men den var helt fantastiskt god!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>