Cookie Dough Brownies

Tiden går så otroligt fort, kan ni tänka er att det faktiskt snart är november? I min värld innebär det att det är fullt lagligt att lyssna på julmusik hela dagarna, dricka glögg och äta pepparkakor. 24 dagar i december är liksom inte riktigt nog med tid enligt mig. Det bästa är ju faktiskt innan. Nuförtiden kan jag även försvara mig med att jag måste börja tänka på jul tidigt eftersom jag måste ha ut julrecept i tid på bloggen. Vem vill ha jultips i januari? Ännu en fördel med att bakblogga.

Men, den här kakan har ingenting med jul att göra. Däremot är den perfekt att mysa med tillsammans med en kopp kaffe eller te nu när kvällarna blir mörkare. Det är två favoritkakor som blivit en. Brownies och Chocolate chip cookies. Brownies är så tacksamma att experimentera med, och jag har hittat massor med varianter på just den här kombinationen. Efter min stora succé med Double Cookie Fudgy Brownies visste jag ju att det också skulle bli riktigt gott.

Men till skillnad från Double Cookie Fudgy Brownies så gräddas inte cookiedegen i detta receptet. Då kan det vara bra att fundera över ifall man vill ha ägg i cookiedegen eller inte. Råa ägg kan innehålla salmonellabakterier. Jag läste dock på Svenska äggs hemsida att de flesta fall av salmonella i Sverige har man dragit på sig utomlands. Det är alltså inte så vanligt med just salmonellasmittade ägg i Sverige och alla hönserier testas regelbundet för salmonella här. Jag själv har inget problem med råa ägg i bakningen men om man ska bjuda andra så kan det vara en god idé att fundera på det en extra gång. Vill du läsa mer om Salmonella och ägg kan du göra det HÄR.

2 ägg
1dl rapsolja
2 1/4dl socker
1tsk vaniljsocker
2 3/4dl vetemjöl
4msk kakao
1/2tsk snabbkaffepulver
1/4tsk salt

Cookie dough:
100g smör
1dl farinsocker
1/2dl socker
2msk mjölk
1tsk vaniljocker
2 1/4dl vetemjöl
1dl chocolate chips

Topping:
200g mörk choklad
1-2msk smör

Vispa ägg, rapsolja, socker och vaniljsocker ljust och luftigt. Sikta ner Vetemjöl och kakao. Tillsätt snabbkaffepulvret och saltet. Vänd försiktigt ner alla torra ingredienser med en slickepott. Klä en form, ca 20x20cm med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten men fast i kanterna. Låt svalna helt.

Vispa smöret, sockret och farinsockret mjukt och luftigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en deg. Bred ut degen över den avsvalnade browniekakan. Smält chokladen till toppingen tillsammans med smöret. Vispa ihop det tills det blandat sig. antingen kan du hälla på toppingen ovanpå cookiedegen och låta allt stå i kylskåpet och stelna innan du skär i bitar. Eller så låter du brownien med cookiedeg stå i kylskåpet någon timme innan du skär i bitar och sedan skedar över lite topping (som jag gjort på bilden). Tänk bara på att kakan måste vara helt kall och kyld en stund innan du skär i den! Annars blir inte bitarna lika snygga.

9 reaktion på “Cookie Dough Brownies

  1. ellen

    jag testade göra den här, men min brownie blev så himla platt! hade kanske en lite större form, men det var som att den inte ens räckte ut till kanterna och höjde sig knappt i ugnen :( i övrigt älskar jag din blogg och har testat massvis av recept som har funkat jättebra! :D

    Svara
  2. Danielle på HeavenlyCupcake

    Ellen,
    Vispade du äggen ordentligt? När det inte är något bakpulver i (vilket jag tycker är onödigt i brownies som ändå ska vara kladdiga) så är ägg det enda som får smeten att höja sig. Sen höjer det sig inte mycket, det är trots allt en tung smet, men det ska inte heller kunna liknas vid en frisbee om du förstår vad jag menar. Det är dock viktigt att inte ta en förs stor form när man gräddar brownies, hellre en för liten. Prova att göra dem i en mindre form och vispa äggen länge. När du tror att det är klara, vispa lika länge till. Hoppas det hjälper dig! Jag kan inte komma på något annat på rak arm såhär. Men det är som sagt inte ett recept som höjer sig speciellt mycket, det ska ju på cookie dough också.

    Svara
  3. Elsa

    Har du funderat på att använda dej av meringuepowder?? Jag har själv använt det i flera år och fungerar finfint :) då behöver du inte oroa dej för salmonella från råa ägg i smeter som inte gräddas eller i icings ;)

    Bara ett litet tips, älskar din blogg!!!

    Svara
  4. Elsa

    Meringuepowder kan vara lite trixit att få tag i. Jag brukar gå till en liten bakbutik i Täby som heter Cake & design eller åka till English shop annars har jag sett att de säljer meringuepowder på kakburken.se ;)

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>